A Magyar Házak Hálózat a partiumi és erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, őrvidéki magyar közösségek fizikai közelségében, új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-ukrán, magyar-ruszin, magyar-szlovák, magyar-osztrák, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek. A hálózathoz tartozó Délvidék Ház, Felvidék Ház, Kárpátalja Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház elkötelezett a nemzeti identitás védelmében, a külhoni magyarság támogatásában, a magyar közösségek összetartó erejének erősítésében. Fontosnak tartja a nemzeti örökség, kultúra terjesztését, az ifjúság nemzeti érzés- és tudatvilágának fejlesztését.

Hírek

Fotótár

Már lapozható tavaszi rendezvénynaptárunk

Már lapozható tavaszi rendezvénynaptárunk

Az internetes kiadvány a márciusi és áprilisi rendezvények időpontját, helyszínét és részletes ismertetését is tartalmazza. Ezen felül az érdeklődők hasznos információkat találhatnak a füzetben a Délvidék Ház, a Partium Ház, a Felvidék Ház, a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház tevékenységéről, elérhetőségéről és nyitvatartásáról is.

Aktuális

Már lapozható tavaszi rendezvénynaptárunk

Az internetes kiadvány a márciusi és áprilisi rendezvények időpontját, helyszínét és részletes ismertetését is tartalmazza. Ezen felül az érdeklődők hasznos információkat találhatnak a füzetben a Délvidék Ház, a Partium Ház, a Felvidék Ház, a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház tevékenységéről, elérhetőségéről és nyitvatartásáról is.

bővebben

Magyar Házak

A Magyar Házak Hálózatának tagjai mindazokon a területeken jelen vannak, ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre, és maradtak fenn napjainkig.

Partium Ház

A Partium Ház olyan, Debrecenben létrehozott tér, ahol elsősorban a Biharban, Szilágyságban, Szatmárban és Máramarosban, valamint az észak-kelet magyarországi régióban elő magyarok átélhetik az államhatárok feletti nemzeti összetartozás érzését.

Felvidék Ház

A Miskolc sétálóutcájában található Felvidék Ház küldetésének tekinti platformot biztosítani a Felvidéken élő magyarság számára értékeik felmutatásához és az egységes magyar nemzeti értéktárba való bekapcsolásához, az anyaországi kapcsolataik építéséhez.

Délvidék Ház

Szegeden, a Magyar Házak nemzetpolitikai intézményhálózat központjaként működik a Délvidék Ház. A Házak munkájának összefogásán túl, fő feladata a szerbiai, romániai, szlovéniai és horvátországi magyar közösségek megerősítése, lehetőségeinek bővítésére.

Kárpátalja Ház

A Kisvárdán működő Kárpátalja Ház az anyaország feltétlen támogatását hivatott közvetíti a kárpátaljai magyarság megmaradásának és erősítésének érdekében. Hozzá kíván járulni a közösségformálás méltó kereteinek megteremtéséhez.

Őrvidék Ház

Sopronban, az Esterházy-palotában lelt otthonra az Őrvidék Ház. Abban az épületben, melyben egykor összeszámolták azok szavazatát, akik a hazára voksoltak, ott ma ez az intézmény ad méltó színteret az őrvidéki magyar közösségek számára, identitásuk megőrzéséhez.

Projektek

Magyar Jelenlét

Célja, hogy felmutassa 100 Kárpát-medencei, valamikor Magyarországhoz tartozó város történelmi és kulturális örökségében, szervezeteiben, szolgáltatásaiban a magyar jelenlétet. A városok mindegyike saját weboldalon jelenik meg, a programhoz kapcsolódóan kifejlesztésre került egy HUNOK nevű mobil alkalmazás is.

Kárpátia Könyvesház

A „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona” mottóval indított projektünk feltételeket kíván teremteni a külhoni könyvkiadás értékes kiadványainak magyarországi megismertetéséhez és piaci megjelenéséhez, valamint a nemzetpolitikai szempontból fontos művek kiadásához. 

Kárpátia Galéria

Az összmagyar kultúra egyik fontos területe a képzőművészet, a Magyar Házak ezért indította el a Kárpátia Galéria elnevezésű projektjét, amely a regionális házaiban rendezett kiállításain, évente legkevesebb huszonöt külhoni kötődésű képzőművésznek teremt bemutatkozási lehetőséget.

Kárpát-medencei KisSzínház

Célja, hogy a színház sajátos eszközeivel hozzájáruljon a Kárpát-medencei magyar kulturális értékek széleskörű megismertetéséhez és bekapcsolásához az egyetemes magyar kultúra vérkeringésébe, az igényes, a nemzeti értékeket is felmutató, ugyanakkor műfajilag változatos színházi élmény biztosítása.

Kárpátok Bora

A Kárpátok Bora – Külhoni Borászati Adatbázis program célja, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, új piacokat teremtsen a külhoni
magyar bortermelők számára, és megteremtse az egységes piaci megjelenésükhöz szükséges szakmai és kereskedelmi feltételeket.

Hazajárat

A honismereti utazások szervezésének célja, hogy a résztvevőkkel megismertesse a Kárpát-medencei magyar történelmi és kulturális örökséget, a Kárpát-medencében élő magyarokat.

Hírek

Fotótár

Írjon nekünk

    229902
    Total Visitors
    Ossza meg ezt!