Aktualitások

Küldjön üzenetet

Aktuális

Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

A Magyar Házak Hálózatába tartozó, Kisvárdán működő Kárpátalja Ház a háború kitörése óta folyamatosan gyűjt és szállít adományokat a kárpátaljai magyaroknak. A Ház munkatársai számtalan adomány-szállítmányt juttattattak el a határmenti magyar közösségeknek, a menekültek számára pedig információs pontot működtetnek, szállás-, munkahelykeresésben segítik őket.

A jelenlegi helyzetben az áramkimaradások ellehetetlenítik az egészségügyi, oktatási és egyéb intézmények működését és az emberek életkörülményeit. A Kárpátalja Ház, fűtő és világító eszközökkel, aggregátorokkal és azok működéséhez szükséges üzemanyaggal segítené a drámai helyzet enyhítését – beszerzésükre pénzadományt gyűjt.

Az adományokat a kisvárdai Gyermekeink Örökségéért Egyesület, 11744034-20065214 számú bankszámlájára várják, „Kárpátaljáért” megjegyzéssel.

bővebben
Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

A Magyar Házak hálózatába tartozó Délvidék Ház, Felvidék Ház, Kárpátalja Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház a 2022-es esztendőben közel 100 programot valósított meg, melyek összességükben tízezer embert mozgattak meg az anyaországi és a külhoni magyarok körében. Számos emlékezetpolitikai- és ismeretterjesztő előadás, könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, pódiumműsor, közönségtalálkozó, honismereti tábor és alkotó közösségeket összefogó szakkör szerepelt programjaink között. Ugyanakkor a Magyar Házak jelen voltak városaik, valamint partnerintézményeik nagyrendezvényein is. Képes összeállításunk az elmúlt egy évünket idézi fel. 

bővebben
Könyvkarácsony a Magyar Házakban

Könyvkarácsony a Magyar Házakban

A Magyar Házak saját kiadványait és a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató Kárpátia Könyvesháza különleges karácsonyi könyvválogatásokkal igyekszik idén is segíteni az ajándékvásárlást. Míg a Partium Ház a Debreceni Adventi Vásáron saját pavilonjában kínálja gyerekeknek és felnőtteknek szánt újdonságait, a Felvidék Ház, a Délvidék Ház , a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház saját közösségi tereibe várja az érdeklődőket. 

bővebben
A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

Mivel az előadás az érmihályfalvi születésű  Dancs Rózsa, volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő, családanya drámai történetén keresztül a Ceasescu diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja, Újhelyi Kinga úgy érezte, az  ”Anyaöl” bemutatása egy erdélyi előadás-turné keretén belül nemzetpolitikai fontossággal bír, hiszen a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él az erdélyiek lelkében, gondolataiban és hihetetlen hatással van az emberek lélektanára, akárcsak az ország szociális és gazdasági állapotára.Úgy gondolta, a fialtoknak is ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra. Támogatást a Petőfi Kulturális Ügynökségtől kért és kapott, a Magyar Házak Hálózata pedig a szervezést vállalta fel, így megvalósulhatott a hét helyszínen, nyolc előadást magába foglaló erdélyi turné terve.

bővebben
A Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán is beszámoltak versmondó versenyünkről

A Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán is beszámoltak versmondó versenyünkről

A Petőfi 200 emlékév adta az ötletet a Magyar Házak Hálózat vezetőinek, hogy nagyszabású versmondó versenyt hirdessenek a Kárpát-medencében, melyet a hálózathoz tartozó intézmények koordinálnak.  A felhívást hónapokkal ezelőtt hirdettük meg a középiskolákban, majd a szép számmal jelentkezett, fiatal verselők közül szakmai zsűri választotta ki a döntőbe jutókat. A Petőfi 200 versmondó verseny ünnepi döntőjét a debreceni Partium Házban és a szegedi Délvidék Házban május 21-én, szombaton tartották. Miskolcon az anyaországi és felvidéki versmondók április 6-án találkoztak a Felvidék Házban. Minderről a Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán is beszámoltak.

bővebben
Magyar Házak a kárpátaljai magyarokért

Magyar Házak a kárpátaljai magyarokért

A Magyar Házak Hálózatába tartozó Kárpátalja Házban karitatív szervezetek adománygyűjtő központja létesült. Munkatársaink ezer szállal kötődnek a kárpátaljai magyarok közösségéhez, ők ismerik legjobban, mire van szükségük a menekülteknek, az otthonmaradottaknak. A Partium Ház, a Felvidék Ház, a Délvidék Ház, az Őrvidék Ház munkatársai vállalják, hogy eljuttatják hozzájuk a debreceni, miskolci, szegedi, szombathelyi és soproni adományokat, szálláshely felajánlásokat.

bővebben
Kiállítással köszönti az új évet a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesülete

Kiállítással köszönti az új évet a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesülete

Egy éve, 2021 januárjában indult útjára az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű fotótanfolyam. A szervezők és végzősök azóta úgy döntöttek, megalapítják a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületét, mely a 2022-es esztendőt nagyszabású tárlattal indította.

bővebben
Könyvkarácsony a Magyar Házakban

Könyvkarácsony a Magyar Házakban

A Magyar Házak saját kiadványait és a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató Kárpátia Könyvesháza különleges karácsonyi könyvválogatásokkal igyekszik segíteni az ajándékvásárlást. Könyvcsomagjaink gyerekek és felnőttek számára is kínálnak olvasnivalót. A könyvek postai utánvéttel online is megrendelhetők, de személyesen is átvehetők Házainkban.

bővebben

Írjon nekünk

    Ossza meg ezt!