Hírek

Küldjön üzenetet

Legfrissebb híreink

Több, mint fotótanfolyam

Több, mint fotótanfolyam

„Ez a tanfolyam lehetőséget adott nekünk, a Kárpát-medence különböző szegleteiben élő magyaroknak arra is, hogy az éteren keresztül találkozhassunk, és összeölelkezhessünk” – mondta az Erdélyben élő Zorkóczy Zenóbia az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű fotótanfolyam első végzős csoportjának munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján.

bővebben
Egyre nagyobb a nézettsége a Kárpátia Könyvesház online könyvbemutatóinak

Egyre nagyobb a nézettsége a Kárpátia Könyvesház online könyvbemutatóinak

A „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona” mottóval indított projektünk keretében házainkban nem csak elérhetővé tesszük a külhoni magyar könyvtermés legjavát, de hétről hétre megrendezett könyvbemutatóinkon a külhoni könyveket és szerzőket be is mutatjuk. A jelenleg még csak online térben, a Magyar Házak Hálózata YouTube-csatornáján követhető könyves estek sorában ezúttal Csinta Samu erdélyi arisztokratákról szóló riportköteteit, és Bencsik Gábor családi Trianon-történetét mutattuk be. 

bővebben
Képzőművészeti tárlatok a Felvidék- és a Kárpátalja Házban

Képzőművészeti tárlatok a Felvidék- és a Kárpátalja Házban

Az összmagyar kultúra egyik fontos területe a képzőművészet, a Magyar Házak ezért indította el a Kárpátia Galéria elnevezésű projektjét, amely a regionális házaiban rendezett kiállításain, külhoni kötődésű képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. A program részeként a Felvidék Ház rendhagyó, online tárlatvezetésén Máger Ágnes, miskolci festőművész munkásságával, és jelenleg Rimaszombatban látható, Tompa Mihály verseihez készült illusztrációival ismerkedhettek meg az érdeklődők, míg a Kárpátalja Házban, Mesterek és tanítványok Kárpátaljáról címmel nyílt valóságos, azaz nem virtuális kiállítás.

bővebben
Borkóstolóval egybekötött könyvbemutató a Délvidék- és a Kárpátalja Házban

Borkóstolóval egybekötött könyvbemutató a Délvidék- és a Kárpátalja Házban

Október utolsó hetében két, borkóstolóval egybekötött könyvbemutató is zajlott a Magyar Házakban. Míg a szegedi Délvidék Házban A Kárpát-medence borvidékei című kötetünket mutattuk be, addig a Kárpátalja Házban Szöllősy Tibor, kárpátaljai kötődésű író Álmait az ember… című novellagyűjteményét mutatta be a kisvárdai közönségnek. Ahogy azt könyvbemutatóinkon a közönség már megszokhatta, a könyvek mellett – Kárpátok Bora projektünk részeként – külhoni borokkal is megismerkedhettünk.

bővebben
Kárpát-medencei együttlét a Nagy-Magyarország Parkban

Kárpát-medencei együttlét a Nagy-Magyarország Parkban

Egyedülálló élményben volt része mindazoknak, akik részt vettek szeptember 26-án, a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban megtartott MásodikEzerév című, Kárpát-medencei összkulturális rendezvényen. A Trianon Múzeum Alapítvány által szervezett centenáriumi eseményre – a Magyar Házak szervezésében – öt anyaországi városból ötbusznyi vendég érkezett, de jöttek Budapestről és a környező városokból is mindazok, akik a nemzettestből kiszakított erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, muravidéki, őrvidéki magyarokkal, öt külhoni helyszín összekapcsolásával, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hoztak létre.

bővebben
Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg Debrecenben

Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg Debrecenben

A Kárpátia Könyvesház a Térey Könyvünnep – Debreceni Ünnepi Könyvhét részeként, szeptember 12-15. között 25 külhoni magyar kiadót hozott el a cívisváros olvasóközönségének a Dósa nádor térre, ahol dupla pavilonjában több mint 150 könyvcímmel volt jelen Partium, Erdély, Délvidék, Őrvidék, Felvidék és Kárpátalja. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködve, a Magyar Házak hálózata által életre hívott Kárpátia Könyvesház standján, Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg, nem kevesebb, mint tíz író-olvasó találkozó keretében mutatva be a határon túli magyar szerzőket is.

bővebben

Írjon nekünk

Ossza meg ezt!