Hírek

Küldjön üzenetet

Legfrissebb híreink

Felavatta új közösségi terét a debreceni Partium Ház

Felavatta új közösségi terét a debreceni Partium Ház

Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész 70 év képeiből című életműkiállításával nyitotta meg hivatalosan új rendezvényterének kapuját a debreceni Partium Ház. Az új helyen, a Piac utca 81. szám alatt, augusztus 16-án délután, a zsúfolásig megtelt kiállítótérben a legendás nagybányai festőiskola utolsó élő alakja, az 1931-ben született Véső Ágoston maga is jelen volt. Az eseményen részt vett Papp László polgármester és Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak hálózatának ügyvezetője. A kiállítást Latorcai Csaba miniszterhelyettes és Szakács Imre festőművész nyitotta meg.

bővebben
Újraindultak honismereti utazásaink

Újraindultak honismereti utazásaink

Regionális házaink idén is izgalmas honismereti kirándulásokat szerveznek. A külhoni magyar történelmi- és kulturális emlékhelyekre és természeti látványosságokhoz szervezett utazások célja az elszakított országrészek-régiók találkozása, kapcsolatok kialakítása. Az utazások lehetőséget teremtenek arra, hogy a külhoni és az anyaországi magyarok megismerjék egymás életét. 

bővebben
Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja , Magyarország nemzeti ünnepe. Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy idén is méltó módon emlékeztünk meg az akkori eseményekről, a márciusi ifjakról. A Partium Házban, a várossal közös ünnepség keretében zenés ünnepi műsorral, és határokon átívelő kiállítással, Miskolcon, Kisvárdán pedig koszorúzással.

bővebben
Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

A Magyar Házak Hálózatába tartozó, Kisvárdán működő Kárpátalja Ház a háború kitörése óta folyamatosan gyűjt és szállít adományokat a kárpátaljai magyaroknak. A Ház munkatársai számtalan adomány-szállítmányt juttattattak el a határmenti magyar közösségeknek, a menekültek számára pedig információs pontot működtetnek, szállás-, munkahelykeresésben segítik őket.

A jelenlegi helyzetben az áramkimaradások ellehetetlenítik az egészségügyi, oktatási és egyéb intézmények működését és az emberek életkörülményeit. A Kárpátalja Ház, fűtő és világító eszközökkel, aggregátorokkal és azok működéséhez szükséges üzemanyaggal segítené a drámai helyzet enyhítését – beszerzésükre pénzadományt gyűjt.

Az adományokat a kisvárdai Gyermekeink Örökségéért Egyesület, 11744034-20065214 számú bankszámlájára várják, „Kárpátaljáért” megjegyzéssel.

bővebben
Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

A Magyar Házak hálózatába tartozó Délvidék Ház, Felvidék Ház, Kárpátalja Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház a 2022-es esztendőben közel 100 programot valósított meg, melyek összességükben tízezer embert mozgattak meg az anyaországi és a külhoni magyarok körében. Számos emlékezetpolitikai- és ismeretterjesztő előadás, könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, pódiumműsor, közönségtalálkozó, honismereti tábor és alkotó közösségeket összefogó szakkör szerepelt programjaink között. Ugyanakkor a Magyar Házak jelen voltak városaik, valamint partnerintézményeik nagyrendezvényein is. Képes összeállításunk az elmúlt egy évünket idézi fel. 

bővebben
Könyvkarácsony a Magyar Házakban

Könyvkarácsony a Magyar Házakban

A Magyar Házak saját kiadványait és a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató Kárpátia Könyvesháza különleges karácsonyi könyvválogatásokkal igyekszik idén is segíteni az ajándékvásárlást. Míg a Partium Ház a Debreceni Adventi Vásáron saját pavilonjában kínálja gyerekeknek és felnőtteknek szánt újdonságait, a Felvidék Ház, a Délvidék Ház , a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház saját közösségi tereibe várja az érdeklődőket. 

bővebben
A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

Mivel az előadás az érmihályfalvi születésű  Dancs Rózsa, volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő, családanya drámai történetén keresztül a Ceasescu diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja, Újhelyi Kinga úgy érezte, az  ”Anyaöl” bemutatása egy erdélyi előadás-turné keretén belül nemzetpolitikai fontossággal bír, hiszen a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él az erdélyiek lelkében, gondolataiban és hihetetlen hatással van az emberek lélektanára, akárcsak az ország szociális és gazdasági állapotára.Úgy gondolta, a fialtoknak is ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra. Támogatást a Petőfi Kulturális Ügynökségtől kért és kapott, a Magyar Házak Hálózata pedig a szervezést vállalta fel, így megvalósulhatott a hét helyszínen, nyolc előadást magába foglaló erdélyi turné terve.

bővebben
Várnak titkos helyeink és régi történeteink – Megjelentek zsebtérkép-sorozatunk legújabb darabjai

Várnak titkos helyeink és régi történeteink – Megjelentek zsebtérkép-sorozatunk legújabb darabjai

Arad, Kassa, Várad, Beregszász… Trianon után több mint száz évvel, egykori magyar városaink a felületesen nézelődő utazó számára a mához igazított, átformált arcát igyekszik csak megmutatni. De az ódon házfalak réseiben és a kopott utcakövek mögött ma is várnak titkos helyeink és régi történeteink. Zsebtérkép sorozatunk ebbe a világba kalauzolja el a kíváncsi és jókedvű utazót, ahol a magyar szívek még valamennyi kapualjban és ablak alatt meg fogják hallani az igazság és emlékezés halk, csodatévő hangjait. 

bővebben

Írjon nekünk

    Ossza meg ezt!