Mintegy tavaszindítóként, nagyszabású rendezvénysorozat csalogatta március második hétvégéjén a városlakókat, szakembereket és érdeklődő turistákat Beregszász főterére:  a Szent Vencel Borrend és a helyi polgármesteri hivatal immár tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált, amelyen a kisvárdai Kárpátalja Ház nemzetpolitikai munkatársai – Bimba Brigitta és Tar Gábriel – is részt vettek. Látogatásuk célja a Kárpátok Bora projekt ismertetése, népszerűsítése, a Külhoni Magyar Borászati Adatbázis helyi őstermelőkkel, pincészetekkel való bővítése volt.

A régió rangos eseményének hivatalos megnyitója a Kossuth téren, a Beregszászi Szent Vencel Borrend felvonulásával vette kezdetét. Az ünnepi beszédek elhangzás után, a hagyományokhoz híven, új borlovagokat választottak és avattak a rend tagjaivá, majd sor került a legjobb borok minősítésére is. A Beregvidéki borászat neves múltját és jelenét tükrözi, hogy 82 féle nedű és annak készítői vettek részt a megmérettetésen. A nemzetközi zsűri több arany-, ezüst-, és bronzéremmel is kitüntette a nevezett borászokat. A Kárpátok Bora projektbe már bekapcsolódott Parászka Pincészet nem kevesebb, mint négy érmes borfajtával zárta a versenyt.

A háromnapos fesztiválon, az egymást érő standoknál a bormustrán és kóstoláson kívül gasztronómiai ínyencségekkel is szolgáltak a vendéglátósok, valamint különleges kézműves termékekre, és ajándéktárgyakra is szert tehettek az ide látogatók.

A rendezvényen részt vevő borászok nagy érdeklődéssel követték munkatársaink ismertetőjét a Kárpátok Bora programról, amelynek célja, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, hogy új piacokat teremtsen a külhoni magyar bortermelők számára, és megteremtse a piaci megjelenésükhöz szükséges szakmai feltételeket. A Kárpátok Bora program céljainak megvalósítását egy kifejezetten borászok számára létrehozott adatbázisra alapozza, amely adatokat tartalmaz a borvidékek, az egyes borászatok, borkészítő családi vállalkozások helyzetéről és az előállított borokról. Szervező munkánk eredményeként, eddig mintegy száz külhoni, köztük több kárpátaljai bortermelő szerepel adatbázisunkban. 

Bízunk benne, hogy a XVII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválon részt vevők közül is sokan csatlakoznak majd hozzánk.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!