A Magyar Házak Kárpátia Könyvesház projektjének köszönhetően, az Ünnepi Könyvhéten a külhoni magyar irodalom is kézzelfogható közelségbe kerül az anyaországi olvasók számára. Míg a Partium Ház harmadik, a Felvidék Ház immár második alkalommal vett részt a könyves seregszemlén Debrecenben és Miskolcon. Könyves standjainkon a külhoni magyar könyvkiadók, a Magyar Házak, valamint partnerintézményei, a Trianon Múzeum és a Kárpát-medence Intézet  könyvtermésének legjavából kínáltunk válogatást. 

A Partium Ház idén is több, kiemelkedően izgalmas író-olvasó találkozót is kínált a debreceni könyvbarátoknak – nem kevesebb, mint hét szerző dedikált nálunk.

A történelem tett minket kalandorokká – így fogalmazott Móra László, neves erdélyi származású újságíró, akivel Egy erdélyi kalandor széljegyzetei című új könyvéről és az erdélyi magyar újságírásról Stanik István beszélgetett.

286332296 1102386300314940 2380469082280234390 n

Móra László könyve önéletrajzi műnek indul, de valójában arról a korról szól, amelyben élt. Az idő az elmúlt közel nyolcvan év, a tér a szerző életútjával együtt: Erdély, a szülőföld, Nagy Románia fővárosa, Bukarest, majd Budapest a rendszerváltás előtt és után. Életén keresztül valójában az erdélyi magyarság sorsának alakulását követhetjük végig. A második világháborút követően, még helyzetének jobbulásában reménykedő kisebbség vergődését a politika viharában: 56-os perek, a masszív betelepítések, a falurombolás, majd a kényszerű menekülés. Innen a kalandor kifejezés, amely félre nem érthető módon utal arra az életérzésre, amely a hazáját elhagyó, új megélhetést kereső ember, akaratán kívül szembe találja magát, miközben helyét keresi a világban.

A könyvből izgalmas részleteket olvasott fel Csata Zsolt, a Csokonai Színház színművésze.

A beszélgetés témái közül nem maradhatott ki a sport sem, hiszen Móra László több évtizeden át sportújságíróként dolgozott Bukarestben, az Előre napilapnál, illetve Budapesten, a Nemzeti Sportnál. Két könyve is megjelent sport témában, három sportlegendát mutatnak be: Károlyi Béla világhírű tornaedzőt, illetve az ugyancsak nemzetközi sikereket elért Kovács István és Jenei Imre labdarúgóedzőket.

Pénteken a Partium Ház könyvstandján Ozsváth Sándor művelődéstörténész és Dr. Fleisz János nagyváradi történész dedikált.

Dr. Fleisz János dedikál

Dr. Fleisz János dedikál

Ozsváth Sándor elhozta az érdeklődőknek többek között a Trianon árnyai című válogatást, mely negyvennégy olyan tárcát, tárcanovellát tartalmaz az elmúlt húsz év terméséből, melyek Trianon utóéletével, mindennapjainkat érintő árnyoldalaival foglalkoznak; és a Pergő időben című kötetét, mely személyes és gyakran szenvedélyes, de mindenképpen töprengésre késztető jegyzetek, tárcák, útirajzok gyűjteménye – határon innen, s határon túlról.

Dr. Fleisz János történész legújabb könyvét hozta el Debrecenbe, melyet így mi mutathattunk be először. A Nagyvárad gazdasága 1900–1950 című kötet átfogó gazdaságtörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű, amely bemutatja Nagyvárad gazdasági fejlődésének szakaszait és sajátosságait a 20 század első felében, kitérve az összes fontosabb gazdasági ágazatra: mezőgazdaság, ipar, kereskedelem, hitel és bankrendszer, közlekedés és szállítás.

Fábián Tibor, nagyváradi író, – két nagy sikert aratott könyve, a Ceaușescu elvtárs, pajtás és a Guyana szörnyei – után, most az Ilyenek voltunk című könyvének második, átdolgozott kiadásával jelentkezett.

286304104 5128744893893344 281530063136797545 n

A szerző népszerű tárcanovella-sorozatában az erdélyi nyolcvanas évek fojtogató, szorongással teli hangulata, a diktatúra nyomasztó szürkesége, kilátástalansága legyinti meg az olvasót. És a mégis önfeledt gyermekkor.

A szerzővel Szilágyi Szilvia Szilvia beszélgetett, közreműködtek: Újhelyi Kinga és Csata Zsolt, a Csokonai Színház színművészei. Míg Móra László könyvbemutatóján a tűző nap tette próbára a Csapó utcai sétálóövezetben felállított színpad előtti téren az olvasókat, addig Fábián Tibor estjét az eső próbálta meg elmosni. Az izgalmas, sok nevetéssel tarkított beszélgetés azonban a Partium Házban folytatódott, remek estét szerezve írónak, olvasóknak egyaránt.

Szombaton Simon Judit, a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület elnöke elhozta a debrecenieknek az Újvárad folyóirat legfrisebb lapszámát, és a kiadó legújabb köteteit, Magyari Sára a szórványlét vidámságát (Sügérségtől incelekig – női szemmel), Kormányos László pedig nagyszabású történeti munkáját (Kegyelet és diplomácia).

286879392 1142992623148259 8423909090921101579 n

Vendégeinknek, és azt est moderátorának, Szilágyi Szilviának köszönhetően ezúttal olyan könyvbemutatókat tarthattunk, amelyek nem csak Debrecenben, de a budapesti, kolozsvári könyves eseményeken is méltó módon képviselték volna azt a tudást, magas szakmai színvonalat, igényességet (és pici bohémságot), amit csak a partiumiak, nagyváradiak sajátja.

Az Ünnepi Könyvhétre elhoztuk Ötvös Béla életműsorozatának legújabb köteteit is. Meghívásunkra az életműsorozat gondozója, Ötvös Béla unokája, Péter Sándor érkezett Debrecenbe, hogy a cívisvárosi kötődésű, jeles váradi újságíróról, köteteinek bemutatásával, az itteni olvasóknak is meséljen.

Ötvös Béla (Komádi, 1888. augusztus 2. – Nagyvárad, 1970. október 21.) magyar író, hírlapíró, szerkesztő, lapkiadó, Ady nagyváradi szerkesztőségi íróasztalának örököse volt. Az életműsorozatában bemutatásra kerülő művek: Május (elbeszélések, Debrecen 1909), Krónikák könyve (Kolozsvár, 1920), „… és megbüntetem hetedíziglen” (történelmi regény, Nagyvárad, 1938), A fehér bestia (regény, 1948), Porrá és hamuvá (dokumentum regény, Nagyvárad, 1997), Ködön át…. A sorozat következő könyve: Megidézett múlt (Ady-emlékek).

286883689 351813143808228 899125806860588397 n

A köteteket Papp István, nagyváradi újságíró, az életmű recenzense mutatta be, közreműködött Firtos Edit, nagyváradi színművésznő. A sajtótörténeti érdekességekkel fűszerezett beszélgetést Stanik István vezette.

Az ünnepi könyvhét öt napja alatt természetesen a Partium Ház pavilonjában is helyt álltunk, hiszen nem kevesebb, mint 25 külhoni magyar partnerkiadó könyveit ajánlottuk, és igyekeztünk az olvasók minden kérdésére válaszolni.

286913026 1226317731241189 9210589269651410056 n

Az eseménysorozat idejére pavilonunkba költöztettük partnerintézményünk, a Trianon Múzeum által kiadott könyvekből, a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett kiállításunkat is.

A Partium Ház 2020-ban, a Debreceni Ünnepi Könyvhét részeként, 25 külhoni magyar kiadót hozott el a cívisváros olvasóközönségének a Dósa nádor térre, ahol dupla pavilonjában több mint 150 könyvcímmel volt jelen, nem kevesebb, mint tíz író-olvasó találkozó keretében mutatva be a határon túli magyar szerzőket is. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködve, 2021-ben is Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítottuk meg Debrecenben.

A Felvidék Ház meghívott vendége a rimaszombati író, gömörológus B. Kovács István, június 9-én dedikálta a Szent László legenda és Világ vitéze-magyar hősepika című könyveit az Erzsébet téren.

Standunkon kiemelt helyet kaptak a felvidéki könyvkiadók, szerzők és a Felvidékről szóló irodalom. Ezekből Pataki János: Felvidék, a csodák földje, Mács József: Égig érő palatábla,Tóth László: Megkötni az időt,  illetve Fellinger Károly gyermekeknek írt magyar-angol nyelvű Kincsesláda c. kötete, valamint Szviezsényi Zoltán: Hogyan veszett el a Felvidék? című könyve volt a legkelendőbb.

4

Meghívott vendégünk a rimaszombati író, gömörológus B. Kovács István, június 9-én dedikálta a Szent László legenda és Világ vitéze-magyar hősepika című könyveit az Erzsébet téri standunkon. Az esemény az esős időjárás ellenére sokakat vonzott.

A Magyar Házak együttműködő partnere, a Trianon Múzeum kiadványai közül a Felvidék Ház több kötetet is bemutatott az Ünnepi Könyvhéten. A  megvásárolható könyvek között  a 15 kötetesre tervezett Trianon Kiskönyvtár sorozatának eddig megjelent első négy kötete, a Magyar Béketárgyalások kötetei, valamint a 10 könyv, Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról teljes sorozat is helyet kapott. Nagy  érdeklődést váltott ki a Kárpát-medence Intézet által megjelentetett A Kárpát-medence nagy mesekönyve és a Magyar Házak gondozásában napvilágot látott, és hatalmas népszerűségnek örvendő útikönyv-sorozat is, melynek legújabb darabja a Délvidéket mutatja be.

3

A Felvidék Ház könyves standján három nap alatt több mint ezer érdeklődő fordult meg. Remek beszélgetésekre is lehetőség nyílt, sokan érdeklődtek a Felvidék Ház iránt is. Többen voltak közöttük olyanok, akiknek az elcsatolt területeken maradt a rokonságuk, vagy felvidéki gyökereik vannak, ezért örömmel lettek a Felvidék Ház Baráti Társaság tagjai, akik a jövőben figyelemmel kísérik az eseményeinket, s Házunkba is ellátogatnak. A megnyitó után meglátogatta standunkat – ahol éppen B. Kovács István író dedikált –, Veres Pál polgármester is, aki hosszasan elidőzött könyveink között.

1

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!