A Petőfi 200 emlékév adta az ötletet a Magyar Házak Hálózat vezetőinek, hogy nagyszabású versmondó versenyt hirdessenek a Kárpát-medencében, melyet a hálózathoz tartozó intézmények koordinálnak.  A felhívást hónapokkal ezelőtt hirdettük meg a középiskolákban, majd a szép számmal jelentkezett, fiatal verselők közül szakmai zsűri választotta ki a döntőbe jutókat. A Petőfi 200 versmondó verseny ünnepi döntőjét a debreceni Partium Házban és a szegedi Délvidék Házban május 21-én, szombaton tartották. Miskolcon az anyaországi és felvidéki versmondók április 6-án találkoztak a Felvidék Házban. Minderről a Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán is beszámoltak.

Stanik István, a Magyaar Házak szakmai igazgatója a petofi.hu-nak nyilatkozva elmondta:

Bár kaptak a gyerekek értékes könyvcsomagokat, valójában nem a versenyjelleget és díjazást hangsúlyoztuk. Azt gondoljuk, mindenki, aki ebben a nagyszerű kezdeményezésben részt vett, dicséretet és elismerést érdemel. Nem a színészi teljesítményt vettük figyelembe, hanem azt, hogy ki-ki mennyire engedte közel magához Petőfit és a kiválasztott verset. A cél az volt, hogy bebizonyítsuk, kétszáz évvel a születése után is értelmezhető Petőfi, és a mai kor embere számára is vannak a költészetének érvényes üzenetei

A döntőkbe jutott 150 középiskolás ingyenes, egyhetes, közös táborozást kapott ajándékba a Bakonyban található királyszállási Nagy-Magyarország Parkban. Az „Otthonunk a Kárpát-medence” elnevezésű tematikus táborban az azonos korú és érdeklődésű fiatalok megismerkednek majd az elszakított nemzetrészek – Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja és Őrvidék – földrajzával, történelmével, az ott élő külhoni magyar közösségek életével, de persze lesz majd lehetőség túrázni, strandolni, kirándulni, szórakozni és sok-sok örömet és élményt együtt megélni. A szervezők azt remélik, hogy a diákok úgy jönnek majd haza a táborból, hogy számukra már a nemzeti összetartozás fogalma egy magától értetődő, kitörölhetetlenül beléjük ivódott fogalommá válik.

A cikk ITT olvasható.

A cikk a petofi.hu oldalon

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!