Még meg sem nyílt hivatalosan, de július 24-én máris különleges rendezvény helyszíne volt a Kárpátalja Ház. Kisvárda Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás és a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület ezen a napon emlékezett meg Dr. Udvari Istvánról, az egykori kiváló tanár, tudós, nemzetközi hírű ruszinista nyelvész professzorról. A megemlékezést követően pedig ismerkedő kerti partira hívta meg a városban élő kicsi, de identitását, hagyományait felvállaló ruszin közösséget. A találkozót megtisztelte jelenlétével Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője is, és a vendégek között lehettek a debreceni székhelyű Partium Ház munkatársai is.

Talán nem mindenki tudja, hogy a magyarországi ruszinok a történelmi Magyar Királyság 13 nemzetiségének egyik keleti szláv nemzetisége volt, a mai Kárpátalja és Kelet-Szlovákia területén éltek. Egyes csoportjaik onnan vándoroltak el a 18. században a mai Magyarország északkeleti vidékeire. Bár a Kádár korszakban nem, a rendszerváltás után, több más országhoz hasonlóan (kivéve Ukrajnát), a magyar kormányzat is elismerte a ruszin kisebbséget, melynek jelentősebb csoportja él itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Kisvárdán és környékén élő ruszinok pénteki találkozóját Kisvárda Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata, az Ukrajna és Magyarország határmenti együttműködését segítő Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás és a különböző kisebbségi, nemzetiségi kulturális értékek ápolását is felvállaló Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület szervezte. Felkérésüknek, hogy a kötetlen kerti partival egybekötött találkozójukat a Kárpátalja Házban tarthassák meg, örömmel tettünk eleget.

A vendégek a város sétáló utcájában találkoztak, ahol közösen hallgatták meg a TérZene program keretében fellépő East Brass rézfúvós együttest, majd átsétáltak a szomszédba, a Szent László utca 58. szám alatt található Kárpátalja Házba. A Ház munkatársai – Bodrog László és Tar Gábriel – büszkén mutatták meg a vendégeknek kisvárdai – még berendezés alatt álló, várhatóan szeptember közepén megnyíló – intézményünket. A munkánk jelentőségét értő, átérző, a beszélgetésbe aktívan bekapcsolódó vendégek remek ötletekkel, javaslatokkal segítették a munkánkat.

A délután lehetőséget adott arra is, hogy a Kárpátalja Ház és a Partium Ház munkatársai, valamint Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója és Dr. Erdélyi Tatjana, a Ruszin Önkormányzat elnöke az együttműködés szerteágazó lehetőségeiről is szót ejtsenek.

A találkozót rövid látogatásával megtisztelte Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője. A látogatás alkalmat adott arra, hogy bemutassuk a külhoni magyarokat érintő céljainkat, hogy terveinkről, készülő programjainkról is szót ejtsünk.

« A 12 »

De nem csak beszélgettünk, a vidám hangulatú kerti partin, a szervezőknek köszönhetően mindenki megkóstolhatta a finom szabolcsi töltött káposztát, a helyben, bográcsban készült pörköltet, és Ibolya néni házi készítésű meggyes rétesét. A közös éneklés sem maradt el, az asztaltársaság ruszin és magyar népdalokat énekelt. A Kárpátalja Ház munkatársai – Kárpátok Bora projektünknek köszönhetően – finom Kárpát-medencei borokból kínáltak kóstolót a vendégeknek.

Vendégeink legalább olyan jól érezték magukat, mint mi, és ígéretükhöz híven, újabb rendezvényeket, találkozókat szerveznek majd nálunk, így a Kárpátalja Házban a ruszin közöség is otthonra talál.

Fotók: Szabó Sándor, Magyar Házak

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!