A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja , Magyarország nemzeti ünnepe. Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy idén is méltó módon emlékeztünk meg az akkori eseményekről, a márciusi ifjakról. A Partium Házban, a várossal közös ünnepség keretében zenés ünnepi műsorral, és határokon átívelő kiállítással, Miskolcon, Kisvárdán pedig koszorúzással.

Március 15-én délután a  zord, szeles, havasesős időjárás ellenére zsúfolásig megtelt a debreceni Partium Ház. Az ünnepi rendezvény az immár hagyományos Bihar–Hajdú-Bihar Sajtófotó kiállítás megnyitójával kezdődött.

A Partium Ház és a Nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által, a két testvérmegye sajtófotósai számára kiírt pályázatra érkezett legjobb alkotásokból válogatott tárlat megnyitóján egybegyűlteket Nagyvárad és Debrecen alpolgármestere, Antonia Nica és Dr. Puskás István is köszöntötte, kiemelve a két testvérváros kulturális együttműködésében betöltött szerepét, valamint a sajtófotó jelentőségét a tájékoztatásban. Tóth István nagyváradi fotóművésszel, a kiállítás kurátorával együtt ők adták át az idei sajtófotó pályázat díjait.

Az ünnepi rendezvény magas színvonalú előadásokkal folytatódott, Újhelyi Kinga színművész Az nem lehet, hogy annyi szív – dalversek című műsorát adta elő Dargó Gergely (zongora) és Pusker János (cselló) közreműködésével. Ács János, világhírű karmester (zongora), Donkó Annamária (szoprán) és Donkó Imre (bariton) énekművészek társaságában, magyar zeneszerzők műveivel köszöntötte nemzeti ünnepünket. Előadásuk végén pedig együtt énekelték a közönséggel a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt.

Az emelkedett hangulatú ünnepi rendezvény után az előadók és a közönség tagjai családias légkörben koccintottak a Kárpátia Borház boraival, amelyekhez ezúttal, az alkalomhoz illően Kossuth-kiflit is kínáltak a szervezők.

Az eseményről készült beszámolónkat ITT olvashatják.

A Felvidék Ház is képviseltette magát a március 15-i ünnepi megemlékezésen

Diósgyőrben az Országzászlónál, ahol Kiss János, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Ünnepi beszédében felidézte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történéseit, mint mondta, az akkori esemény egy békés forradalom volt, ami a magyar nemzet nagyszerűségét mutatja. Ezt követően a sajtószabadság fontosságáról beszélt.

Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen és  koszorúzáson  a Felvidék Ház is jelen volt és elhelyezte koszorúját.

Beszámolónkat ITT olvashatják.

Ebben az évben is méltón emlékeztek 1848 hőseire Kisvárdán. A Várszínház és Művelődési Központ színháztermében megtartott ünnepi rendezvényt követően a Kisvárdai Huszár Bandérium lovasainak és a Honvédsuli kadétjainak felvezetésével, emlékmenetben sétált az emlékező közösség a Petőfi-szoborig, ahol elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit. A városi ünnepségen ott voltak a Kárpátalja Ház munkatársai is.

A Várszínház és Művelődési Központ alkalomhoz illően feldíszített színháztermében, a Himnusz elhangzása után Kisvárda polgármestere mondott emlékező beszédet. Leleszi Tibor ünnepi szavainak legfőbb üzenete, az idén 175 évvel ezelőtt elhangzott egyik jelmondat volt: „Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

A Kárpátalja Ház nevében Bodrog László és Tar Gábriel koszorúzott.

Az eseményről készült beszámolónkat ITT olvashatják.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!