Az Őrvidék Ház is csatlakozott ahhoz a harminc rendezvényből álló programsorozathoz, mely  a 145 éve Sopronban született katona, Lehár Antal előtt tiszteleg. A határokon is átívelő ünnepségsorozat több civil szervezet összefogásának köszönhetően valósul meg. Fülöp András hadszíntérkutató kezdeményezésére az Őrvidék Ház, a Grádics Egyesület, a Szent György lovagrend, a Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás a Szülőföld Könyvkiadó és az az Alsóőri Média és Információs Központ állt az ügy mellé.

A február 21-én kezdődő, és egészen őszig tartó programsorozat részleteiről az Őrvidék Házban megtartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

„Kevesek számára ismert, de a Lehár család nemcsak tehetséges zenészeket adott Magyarországnak, hanem egy kiváló katonatisztet, báró Lehár Antalt is, aki talpig becsületes, a hazáját szerető ember volt, és nagyszerű stratéga. Az idei évet az ő emlékének szentelik csaknem harminc rendezvénnyel – ismertette Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója. Mint elmondta: arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy éppen 100 éve, 1921 decemberében szavazott Sopron és a környék lakossága arról, hogy a Szent Korona országához kívánnak tartozni, amivel kiérdemelték a leghűségesebb város címet.

A szervezők a sajtóeseményen arról is beszámoltak, hogy nem csak megyéken, hanem határon átnyúló ez a programsorozat, hiszen Moson, Sopron, Vas és Zala vármegyék, valamint az egykori Őrvidék is csatlakozik az emlékévhez, ahol a tervek szerint szintén tartanak megemlékező ünnepségeket, illetve folytatódik az a már korábban elkezdett sorozat, melynek keretében az Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonahősök tiszteletére emléktáblákat adnak át egykori szülő-, vagy lakóhelyükön a szervezők.

Az emlékév eseménysora február 21-én 15 órakor Szombathelyen veszi kezdetét a zárdatemplomban tartandó szentmisével, melyet az ünnepélyes megnyitó követ. Itt felhangzik a Lehár-induló is, amit testvére, Lehár Ferenc komponált a testvére által vezetett, a Piave folyónál hősiesen harcoló császári és királyi 106-os gyalogezred számára. Az ünnepségen kerül átadásra Sopron városának az a tábla, amely báró Lehár Antalnak állít emléket.

Őrvidék Házunk több rendezvénynek is otthont ad majd, illetve szervezője a Lehár emlékkonferenciának is.

További részletek az eseménysorozatról az Őrvidék Ház honlapján olvashatók.

A képen Farkas Csaba (B), az Őrvidék Ház szakmai igazgatója, és Fülöp András hadszíntérkutató. Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!