Október utolsó hetében két, borkóstolóval egybekötött könyvbemutató is zajlott a Magyar Házakban. Míg a szegedi Délvidék Házban A Kárpát-medence borvidékei című kötetünket mutattuk be, addig a Kárpátalja Házban Szöllősy Tibor, kárpátaljai kötődésű író Álmait az ember… című novellagyűjteményét mutatta be a kisvárdai közönségnek. Ahogy azt könyvbemutatóinkon a közönség már megszokhatta, a könyvek mellett – Kárpátok Bora projektünk részeként – külhoni borokkal is megismerkedhettünk.

2020. október 29-én, 18 órakor a szegedi Délvidék Házban került megrendezésre a Kárpát-medence Intézet Nonprofit Kft. által kiadott „A Kárpát-medence borvidékei” című könyv bemutatója.

Kinyitni egy könyvet, kinyitni egy üveg bort, az élet ünnepi pillanatai ezek. A Kárpát-medence kiváló borai végig kísérik az életünket. Velünk vannak, amikor örömünkre, sikerünkre koccintunk, számíthatunk rájuk nagy baráti beszélgetéseknél, jókedvű családi összejövetelek során, sorsfordító és elgondolkodtató pillanatokban egyaránt. Mégis ritkán gondolunk bele, hogy a boroknak is megvan a maga élete, a maga története. Egy szép verset olvasva kíváncsiak leszünk a költő személyére, arcára, életére, egy szép dalról azt is tudni akarjuk, mikor, hol és hogyan született. Aki valóban szereti és tiszteli a borokat, az ugyanígy érdeklődik a borvidékek földje, levegője, éghajlata, a szőlőfajták tulajdonságai, a szőlészet és borászat mesterségbeli fogásai és hagyományai iránt. A mondás úgy tartja, borban az igazság. A magyar borvidékek nedűire azonban ennél sokkal több is igaz. Borban a hagyomány, a történelem, az emlékezet. Borban az ünnep, a jelen öröme, a pillanat megélése. Borban a remény, a lehetőség, a jövő is.

Ezt a teljességet mutatja be „A Kárpát-medence borvidékei” című könyv, melyről a szerzők, Mód László, valamint Simon András mesélt az érdeklődőknek.

Beszélgetőpartnerük Vincze Gábor történész, illetve dr. Borbély Zsolt Attila közíró volt, október 29-én, a Délvidék Házban.

Rendezvényünkön a könyvbemutató mellett lehetőség nyílt a Kárpátia Könyvesház külhoni könyveinek megvásárlására, s ha már a borról beszélgettünk, egy kis borkóstolásra is a Kárpátia Borház jóvoltából, ami mellett a játék sem maradhatott el.

A rendezvényünkről készült további képeket ITT találnak.

Ugyanazon a napon, kárpátaljai szerzővel és a történelmi beregszászi borvidékről származó borokkal nyitotta meg könyvbemutatóinak sorát a Kárpátalja Ház.

Az október 29-én megtartott esemény vendége Szöllősy Tibor író volt, aki Álmait az ember… című novellagyűjteményét mutatta be a kisvárdai közönségnek.

A szerzőt Bodrog László, a Kárpátalja Ház szakmai igazgatója mutatta be az érdeklődőknek: “Szöllősy Tibor közírói tevékenysége középiskolás korában, Hollósy Simon festőművész técsói életének, munkásságának kutatásával és máramarosi mesék, mondák gyűjtésével kezdődött. Eredményeit folyamatosan publikálta kárpátaljai és anyaországi lapokban, folyóiratokban: Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, Pánsíp, Magyar Nemzet, Honismeret, Pesti Hírlap, Erdélyi Magyarság, Nyugati Magyarság. Ma is több írott fórum szerzője, illetve szerkesztőségi tagja. Eddigi alkotói termése több mint nyolcszáz cikk, tanulmány, esszé, amelyek hetvenkét kiadványban jelentek meg. Ma már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán él” – mondta el a szerzőről.

Az eseményt csellójátékával színesítette Komár Anna Eszter, a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium másodéves hallgatója.

A könyvbemutatót családias hangulatú beszélgetés és borkóstoló várta, melynek során Heit Lóránd, a Magyar Házak Kárpátok bora programjának koordinátora, a történelmi beregszászi borvidékről, Kígyós településéről a Sass Családi Pincészet három 2018-as évjáratú borát mutatta be: Furmintot, Bakatort és egy Vörös Házasítást.

A könyvbemutatóról készült képeinket Fotótár rovatunkban találhatják.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!