A „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona” mottóval indított projektünk keretében házainkban nem csak elérhetővé tesszük a külhoni magyar könyvtermés legjavát, de hétről hétre megrendezett könyvbemutatóinkon a külhoni könyveket és szerzőket be is mutatjuk. A jelenleg még csak online térben, a Magyar Házak Hálózata YouTube-csatornáján követhető könyves estek sorában ezúttal Csinta Samu erdélyi arisztokratákról szóló riportköteteit, és Bencsik Gábor családi Trianon-történetét mutattuk be. 

Több, mint százötvenen nézték meg alig néhány óra leforgása alatt a Partium Ház legújabb, online könyvbemutatójának YouTube-premierjét január 29-én. A könyves est vendége Csinta Samu, erdélyi újságíró, közíró volt, aki Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása című riportköteteit mutatta be az érdeklődőknek. Az arisztokrata családokról, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről írt könyveinek születéséről, a szerzővel Mikos Ákos beszélgetett. Közreműködött: Béke Csaba énekmondó. A kötetekből Új Judit olvasott fel egy részletet.

Csinta Samu közíró, Feleki László-díjas újságíró a technika segítségével volt jelen a beszélgetésen. Mikos Ákos arról faggatta a szerzőt, mi motiválta könyvei megírásában, hogyan fogadták a riportkötetben szereplők a könyv megjelenését, és sikerét; tervezi-e harmadik kötet megírását; illetve arról is, hogyan hatottak rá a könyv szereplői és mi az, amit a könyvek megírásából tanult?

Az estről bővebben ITT olvashat.

Az Őrvidék Ház legújabb online könyvbemutatóján Bencsik Gábor mutatta be Mari története című nagyregényét. A szerzővel Dr. Kiss Tamás beszélgetett. 
Bencsik Gábor történelmi regénye az első világégés, majd az azt követő kaotikus mindennapok forgatagába kalauzolja el az olvasót. Mari története a kisember szemével mutatja be mindazt, amit az utókor már csak a történelemkönyvekben olvashat.
A beszélgetés során a szerző a könyv valós, családi történetet feldolgozó szálairól is mesélt. Apai ősei ugyanis délvidékiek, a Drávától délre éltek. Nagymamája viszont a pennsylvaniai (USA) Bethlehemben született. Dédanyja korábban kivándorolt, de az itt született fiát itthon hagyta, hogy majd visszajön érte, ha már odakint megélhetést talál. Haza is jött a már kint született lányával ( a szerző nagymamájával), de visszamenni már nem tudtak, mert kitört az első világháború, ők végleg itthon maradtak, hogy aztán a falujukból át kelljen menekülniük Magyarországra. Ez a valóságos történet volt az alap, amiből Bencsik Gábor megírta egy magyar parasztasszony és két kisgyereke történetét 1915 és 1919 között.
Az izgalmas, lebilincselő könyvről készült beszélgetést ITT nézhetik meg.
Kiemelt kép: Bencsik Gábor az Őrvidék Házban rögzített beszélgetésen (a fotó videóból kimentett)
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!