A Magyar Házak új rendezvénysorozatában olyan ismert személyiségekkel találkozhat a közönség, akiknek van mondanivalójuk a Kárpát-medencei nemzeti összetartozásról. A debreceni Partium Házban elsőként Pál István „Szalonna”, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője volt az első vendég, a miskolci Felvidék Házban pedig Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő. A Házak következő vendégei között lesz Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója, a PestiSrácok főszerkesztője, Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő és Duray Miklós, felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár is.

A sorozat első vendége, a Partium Házban Pál István volt, akit immár ragadványnevén, Szalonnaként ismer a világ, és akinek az egész életét, művészi pályafutását a Kárpát-medence zenei öröksége határozta meg.

A beszélgetés során szó esett szülőhelyéről, a kárpátaljai Viskről, a zenei pályát befutó szüleiről, a Debreceni Református Kollégiumban töltött diákéveiről, fiatalkori mestereiről, a tiszapéterfalvi zeneiskolától, a Nyíregyházi Főiskola Ének-Zene, Népzene szakán át, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen át vezető tanulmányairól, arról, hogy miként lett tizenkilenc éves korában a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hegedűse, később zenekarvezetője és jelenlegi művészeti vezetője. Hogyan alakult meg saját zenekara, a Szalonna és bandája, amely ugyanolyan elkötelezettséggel lép fel kis falunapokon, mint a Művészetek Palotájában, a Papp László Arénában vagy a debreceni Főnix Csarnokban. Anekdoták hangzottak el amerikai, távolkeleti előadásokról, vagy az angol királyi család meghívottjaként tartott koncertjükről, amelyhez Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök is személyesen gratulált.

Külön élmény volt hallani, hogy számára nem a világhírnév a legfontosabb, hanem az, hogy mindaz, amit az előző nemzedék legendás muzsikusai hátrahagytak, újra életre keljen és a fiatalsághoz visszakerüljön, mind a mai Magyarország, mind a külhoni magyarság körében. Ezért rendszeresen tanít különböző nyári továbbképzéseken, táborokban.

A Miskolci Felvidék Házban Csöbör Katalin vetítőképes előadásában arról beszélt, hogy 2010 óta Magyarország komolyan veszi a Szabó Dezső-i gondolatot: „Minden magyar felelős minden magyarért”. Míg 2009-ben, a legutóbbi szocialista kormány idején évi 9 milliárd Ft jutott nemzetpolitikára, ez most meghaladja az évi 100 milliárd forintot. „Legfontosabb célunk a külhoni magyarság identitásának erősítése, a családok támogatása és a magyar közösségek gazdasági megerősítése” – mondta. „Hála Istennek rendkívül sok a pozitív tapasztalat, visszajelzés, sok helyütt beszélhetünk erősödő magyar közösségekről szerte a Kárpát-medencében. Magyarországot szét tudták szakítani 1920-ban, de a magyar nemzetet nem. A Miskolc-Kassa autópályával vagy a különböző gazdasági, illetve kulturális programokkal mind azon vagyunk, hogy a magyarság minél szorosabb szálakkal kapcsolódjon egymáshoz” – hangsúlyozta Csöbör Katalin, aki 10 éve a térség országgyűlési képviselője.

A rendezvénysorozat részeként valamennyi Házunkban szervezünk majd hasonló közönségtalálkozókat.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!