A debreceni Partium Ház adott otthont a Magyar Házak hálózatában dolgozó szakemberek év eleji munkamegbeszélésének január 17-18-án. A házigazda Partium Ház mellett jelen voltak a szegedi székhelyű Délvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház, a miskolci Felvidék Ház és a soproni Őrvidék Ház munkatársai is. A találkozó legfontosabb témái között az elmúlt esztendő értékelése mellett a Házak idei rendezvényei is szerepeltek. 

Sikeresen zárta a 2023-as esztendőt a Magyar Házak Hálózata. Az öt regionális központ nem kevesebb, mint 100 rendezvényt tartott, szorosan együttműködve a helyi önkormányzatokkal és regionális működésű kulturális intézményekkel, a kulturális élet szereplőivel. A Hálózat tagjai, színvonalas munkájuknak köszönhetően, számottevően gazdagították a székhelyükül választott város kulturális életét, a nemzeti összetartás hétköznapi megélésének színhelyévé, igazi közösségi térré, közösségformáló erővé váltak. Programjaink között hagyományőrző rendezvények, irodalmi, kulturális programok, amatőr művészeti találkozók; komplex történeti- és képzőművészeti kiállítások, emlékezetpolitikai programok; alkotó közösségek számára szervezett szakkörök; a külhoni magyar szervezetekkel együttműködésében szervezett ismeretterjesztő előadások; honismereti utazások egyaránt szerepeltek.

Társaságunk a 2023-as év folyamán igyekezett a Magyar Házakban kialakított közösségi teret, információs pontot a nyilvánosság számára folyamatosan biztosítani, így Szegeden, Kisvárdán, Debrecenben, Sopronban és Miskolcon ügyfélbarát nyitvatartással vártuk a hozzánk betérő anyaországi és külhoni érdeklődőket.

Sopronban, a Soproni Egyetemmel történő együttműködésben nyitottuk meg és rendeztük be az új Őrvidék Ház közösségi tereit, Debrecenben a Partium Ház modern, a megnövekedett közönségszámot befogadni képes székhelyre költözött. A szegedi Délvidék Házban Magyarországon eddig soha nem látott programsorozatot indított útjára a 2023-ban életre hívott Kárpátia Filmszínház, amelynek felújított és páratlan látványvilágba öltöztetett, több mint kétszáz nézőt befogadó moziterme egy új közösségteremtő hellyé nemesült.

Az elmúlt évben nem csak rendezvényeink látogatottsága, de honlapjaink lnézettsége is látványosan nőtt, és egyre többen csatlakoznak a közösségimédiában működtetett csoportjainkhoz is.

Az évértékelő szakmai találkozón természetesen már a 2024-re tervezett rendezvényeket is áttekintettük, az idei gazdag programkínálatról hamarosan részletesen beszámolunk.

 

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!