Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész 70 év képeiből című életműkiállításával nyitotta meg hivatalosan új rendezvényterének kapuját a debreceni Partium Ház. Az új helyen, a Piac utca 81. szám alatt, augusztus 16-án délután, a zsúfolásig megtelt kiállítótérben a legendás nagybányai festőiskola utolsó élő alakja, az 1931-ben született Véső Ágoston maga is jelen volt. Az eseményen részt vett Papp László polgármester és Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak hálózatának ügyvezetője. A kiállítást Latorcai Csaba miniszterhelyettes és Szakács Imre festőművész nyitotta meg.

Papp László, Debrecen város polgármestere ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy Debrecen 2020 őszen fogadta be a Partium Házat, amely az elmúlt három évben végzett színvonalas munkájának köszönhetően, számottevően gazdagította a város kulturális életét, a nemzeti összetartás hétköznapi megélésének színhelyévé, igazi közösségi térré, közösségformáló erővé vált. A Partium Házban a külhoni témákban, külhoni szereplőkkel szervezett népszerű összművészeti rendezvények egyre nagyobb létszámú közönséget vonzottak, minek következtében az előző székhelye kicsinek bizonyult. Ez a magyarázata annak, hogy új helyre költözött, ahol a színvonalasan berendezett impozáns tér megfelelő feltételeket biztosít nemes küldetésének teljesítéséhez. „Örömmel tölt el, hogy segíthetjük törekvéseit!” – mondta Papp László.

Szabó Pál Csaba megtisztelőnek nevezte, hogy Véső Ágoston kiállításával nyílik meg újra a Partium Ház, mely egyben új szakaszt nyit Debrecen városa és a Magyar Házak Hálózata nemzetpolitikai küldetésének szövetségében. „Az együttműködésünk különleges, és modellértékű, hiszen itt, akárcsak a Magyar Házak többi öt, határmenti intézményében, az állami, regionális kultúraszervező logikák találkoznak a helyi kultúraszervező inspirációkkal, erőkkel és víziókkal. Bízom benne, hogy az a három esztendő, amelyet együtt töltöttünk, kölcsönösen azzal a tanulsággal szolgált mindkettőnk számára, hogy ez egy nagyon hasznos, komparatív előnyöket előállító, különleges együttműködés. Azok a tények, melyek a Partium Ház debreceni teljesítményét igazolják, a több mint száz önálló kulturális esemény, a partiumi baráti társaságnak 1500 tagja, mind igazolja, hogy közösen jó úton járunk.” – mondta a Magyar Házak ügyvezető igazgatója.

Latorcai Csaba, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta „most több részre szaggatva éli ez a nemzet a mindennapjait, de jelentsük ki: kultúrában egyek vagyunk.” A KDNP ügyvezető főtitkára arról szólt, hogy a Partium Ház nevében is összeköti a magyarországi és a határon túl élő magyarságot. Elérhetővé teszi az Északkelet magyarországi és a partiumi régió történelmi és kortárs értékeit. Kiváló helyszíne tehát annak, hogy az itt megrendezésre kerülő programokon keresztül is megélhessük az összetartozás érzését a mindennapokban éppúgy, mint az ünnepeinken.

A tárlat szakmai megnyitóját Szakács Imre festőművész, a Szentendrei Művésztelep vezetője tartotta, aki a kiállított alkotások mellett a festő-barát munkásságát is méltatta. Véső Ágostont, aki meghatódva szólt a jelenlévőkhöz, a Partium Ház közönsége állva, vastapssal üdvözölte.

A székházavató és kiállításmegnyitó ünnepi pillanatait Vranyecz Artúr színművész szavalata, az Ave Maria, Kodály A csitári hegyek alatt átirata és Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriája, a Hazám, hazám tette még felemelőbbé, melyet Ács János világhírű karmester, Antoni Norbert és Kuczmog Klaudia előadásában élvezhetett a közönség.

A Magyar Házak hálózatába tartozó, a külhoni értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését és piacra juttatását felvállaló Partium Ház a közösségi médiában és a helyi sajtóban is meghirdetésre kerülő programjai mellett egyfajta infopontként is várja a külhoni értékek iránt érdeklődő látogatókat. A betérő vendégek a Kárpátia Könyvesház jóvoltából a külhoni magyar könyvtermés, míg a Kárpátia Borháznak köszönhetően a Kárpát-medence legjobb magyar boraiból válogathatnak.

Kiemelt kép: (balról jobbra) Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Latorcai Csaba, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festőművész, Szakács Imre festőművész és Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak hálózatának ügyvezetője. Fotó: Haon.hu/Miskolczi János

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!