Egyedülálló élményben volt része mindazoknak, akik részt vettek szeptember 26-án, a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban megtartott MásodikEzerév című, Kárpát-medencei összkulturális rendezvényen. A Trianon Múzeum Alapítvány által szervezett centenáriumi eseményre – a Magyar Házak szervezésében – öt anyaországi városból ötbusznyi vendég érkezett, de jöttek Budapestről és a környező városokból is mindazok, akik a nemzettestből kiszakított erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, muravidéki, őrvidéki magyarokkal, öt külhoni helyszín összekapcsolásával, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hoztak létre.

A Trianon Múzeum Alapítvány partnerintézményei – a szegedi Délvidék Ház, a miskolci Felvidék Ház, a szombathelyi Őrvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház és a debreceni Partium Ház – közreműködésével már péntek délután elindultak azok az autóbuszok, melyeknek utasai megértették a rendezvény üzenetét –  méltó megemlékezés a nemzeti összetartozás évében, a nemzettestből kiszakított erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, muravidéki, őrvidéki és anyaországi magyarok összetartozásának ünneplése, a második ezerév kihívásaira választ adó nemzetstratégia felmutatása -, és válaszoltak a szervezők hívó szavára.

Száz szívdobbanás hét határon át

Az érkezőket szombaton, már a megérkezéskor életre szóló élmény fogadta: a Nagy-Magyarország Park bevezető útvonala mellett jelképesen, hét határőrsorompó, őrbódék, határőrök jelezték számukra, hogy a Trianoni diktátum következményeként elcsatolt országrészekbe csak az utódállamok területére lépve lehet eljutni. A rendezvényre érkezők „útlevelet” kaptak, átestek a határellenőrzésen, közben ismereteket szereztek a leszakadt országrészekről, az ott élő magyarok helyzetéről. „Nem gondoltam, hogy ilyen megrázó lesz lélekben átkelni ezen az úton. Bár én személyesen nem éltem át azt a fájdalmas kort, a családomban gyakran felidézett emlékek most elevenen hatottak rám. Végigsírtam az utat” – számolt be élményeiről Pap Margit, aki ma Debrecenben él, de az erdélyi Korondon született.

Beérkezve a Nagy-Magyarország Parkba, az érkezőket a kapuban forró kaláccsal, pálinkával várták, a bihardiószegi Gyönyörű Zsigmond nagyvőfély, a magyar kultúra lovagja mondott köszöntőt, majd Vesztergám Miklós tárogatón hívott mindenkit gyülekezőre, a Felvidék színpadhoz. Az ünnepi műsor programjában Garamvölgyi Anett és Róka Szabolcs énekelt, Sós Andrea elmondta a Psalmus Hungaricust, végül Heit Lóri zenekara eljátszott a Kossuth nótát. Ünnepi beszédet mondott Falath Zsuzsanna, pozsonyi történész, akit a magyarok, még inkább a történelmi igazság melletti kiállásáért elbocsátottak munkahelyéről, meghurcolták, és a „szlovák sovinizmust a saját bőrén érezhette meg, és érzi azóta is.” Drámai hangú beszédében, melynek elmondása közben néma csönd lett úrrá a tömegen, a fiatal történész azt mondta: amíg a szlovák történelemírás és tanítás nem fog egy megtisztuláson, paradigma váltáson átesni, addig nem lesz talán soha megbékélés. Mint mondta, eljött az ideje, hogy ő, mint felvidéki értelmiségi megtegyen egy kis lépést ez ügyben. „Bocsánatot kérek a szlovákiai történész, muzeológus társadalom nevében, továbbá vindikálom magamnak a jogot, hogy itt és most bocsánatot kérjek a Felvidék jobbérzésű értelmisége nevében az elmúlt 100 év hazugságaiért” – mondta Falath Zsuzsanna. Beszédét vastaps fogadta.

Magyar Kálvária 1918-1920 a Trianon Múzeum kiállításának megnyitója

A felújítás alatt álló várpalotai Trianon Múzeum, a parkban felállított körpavilonban, a rendezvényhez időzítve az ünnepélyes megnyitót, gyűjteményéből rendezett időszaki kiállítást. A Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara hazafias és katonai indulókat játszva vezette a résztvevőket a tárlatnak helyet adó körpavilonhoz. Az útvonal két oldalán hagyományőrző katonák kordonja állt, a sátor előtt a zenekar, mintegy előkészítve a látogatókat a rájuk váró élményekre, a trianoni békediktátum időszakát idéző komor hangvételű szerzeményeket játszott. A kiállításra érkezőket Kolozsi Edina, a múzeum munkatársa köszöntötte. A kiállított kordokumentumokra, melyek között Kelemen Kristóf történész tartott tárlatvezetést, nagyon sokan voltak kíváncsiak, az utolsó érdeklődők este nyolc órakor léptek ki a kiállításnak helyet adó körpavilon ajtaján.

A körpavilon mögött, Nagyszeben piacterét ábrázoló díszletek között, a délután folyamán mindenki megtekinthette a Trianon Múzeum Alapítvány, a centenárium alkalmából meghirdetett, a magyar kulturális élet egészét megmozgató Száz év/Száz Érv című alkotói pályázatának részeként, a Magyar jelenlét a Kárpát-medencében című fotópályázatra mintegy 2600 beérkezett alkotásból válogatott szabadtéri kiállítását. „Örömmel fedeztem fel a képeken azokat a helyeket, ahol már jártam, és megcsodáltam azokat a városokat, ahová még nem sikerült eljutnom. Ugyanakkor fáj a szívem, ha arra gondolok, hogy a képen látott épületek, szobrok, tájak egykor mind Magyarországot gazdagították” – mondta egy, a közeli Várpalotáról érkező hölgy.

A vendégeknek ezután a park két helyszínén, a jelen lévő zenekarok háttérmuzsikája közben, négyféle ételt szolgáltak fel.

De ezen a napon nyitotta meg kapuit a felújított Kárpátia Étterem is, korabeli hangulatot és századfordulós, Krúdy Gyula Szindbádját megidéző, kínálattal: a fűszeres sült velő, fokhagymás pirítóssal, a hosszan főzött, aranysárga marhahúsleves, a főtt marhahús parázsburgonyával, a rozmaringos sült kacsacomb, káposztás rakott burgonyával, a desszertként feltálalt tökös-mákos rétes és a finom borok különleges gasztronómiai élménnyel szolgáltak. A magyar vendéglátós hagyományokat és az irodalmi hátteret Szigethy Gábor irodalomtörténész idézte fel.

Ebéd után a magyar kézművesség történetével ismerkedhettek az érdeklődők, 10 interaktív bemutatótérben. A Parkban berendezett különleges pavilonokban a kovács, a fafaragó, a kádár, a kalapos, a mézeskalácsos, a nyomdász, a szövő, bőrműves, úri szabó mesterségek történeti bemutatója sokakat vonzott. De jól érezték magukat a régi mesterségek képviselői is, többen elmondták, hogy számukra is élményt jelentett a Nagy-Magyarország Park egyedülálló környezetében, egy ilyen különleges rendezvényen részt venni.

Délután ismét a katonáké volt a főszerep: a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, 12 életképben mutatta be a katonai lét nehéz és vidám oldalát a honfoglalás korától 1956-ig, ragaszkodva a korabeli öltözetek és fegyverek történelmi hitelességéhez. A programot Szebeni István hadtörténész nyitotta meg.

Együtt a Kárpát-medencében

Bár a járványügyi helyzet miatt fizikailag nem, de virtuálisan megvalósult az erdélyi, a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, őrvidéki és muravidéki magyarok együttléte is. A Nagy-Magyarország Parkban zajló rendezvénnyel párhuzamosan, Székelyudvarhelyen, Komáromban, Zentán, Beregszászon és Lendván hasonló rendezvényre gyűltek össze a magyarok. A helyszíneken egy-egy újságíró és operatőr rögzítette és közvetítette a programot. A hat helyszín három órán át tartó összekapcsolása a központi rendezvényen felállított ledfalon, a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hozott létre. Az eseményeket Molnár H. Boglárka moderálta. A program másik fő üzenete: köszönet és tiszteletadás a magyar szülőföld, a magyar nyelv, a magyar kultúra megtartói, a Kárpát-medencei magyar jövő építői előtt. A jelenlévők a külhoni bejelentkezések alatt nem egyszer tapssal fejezték ki ezeket az érzéseket.

A nap folyamán mindenütt felcsendült a zene, fellépett a Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara, a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar, a délvidéki Juhász Zenekar, az erdélyi Heit Lóri zenekar, a ZrínyiPop jazz-zenekar, Sárdy Barbara és Papp Gyula, Garamvölgyi Anett, Róka Szabolcs, Sós Andrea, Simó Annamária és Pavlovics Dávid.

A Kárpátia Borház Kárpát-medence legjobb borait kínálta, a Kárpátia Könyvesház a legjobb külhoni könyveket ajánlotta. Egész nap várta a látogatókat a Trianon Múzeum értékesítéssel egybekötött ajándéktárgy kiállítása.

Este az erdélyi Olthévízen született Meister Éva – Trianoni harangok című, immár nemzetközi hírűvé vált pódiumműsorát nézhette meg a közönség. A Magyar Művészetér-díj, és a Magyar kultúra lovagja elismerés birtokosa ismét könnyeket csalt a szemekbe. „Életem egyik legnagyobb élménye volt ez az előadás, hálás vagyok érte, hogy láthattam” – mondta az egyik néző, aki Szombathelyről érkezett.

A Hungária Kávéházban a sokak által várt Papp Lajos szívsebész tartott előadást a magyarság küldetéséről. Majd vacsora után jött az Első Magyar Borszínház: a Végül is ketten maradnak: Isten és a bor című műsorban bordalok, versek, táncok szórakoztatták a közönséget Kolti Helga, Éder Enikő, Tapasztó Ernő, a délvidéki Juhász zenekar és néptáncosok előadásában. Nem maradt el a fergeteges finálé sem, a közönség együtt énekelt az előadókkal, végül mindenki táncra perdült, akinek az egésznapos, gazdag program után még bírta a lába.

A szervezők bíznak benne, hogy mindazok, akik ezen a napon vállalkoztak a Nagy-Magyarország Park területén belüli különleges utazásra, lélekben is mind HAZAtértek. Erre való jogosultságukat az emlékbe kapott „útlevél” hitelesen igazolja.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!