Az összmagyar kultúra egyik fontos területe a képzőművészet, a Magyar Házak ezért indította el a Kárpátia Galéria elnevezésű projektjét, amely a regionális házaiban rendezett kiállításain, külhoni kötődésű képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. A program részeként a Felvidék Ház rendhagyó, online tárlatvezetésén Máger Ágnes, miskolci festőművész munkásságával, és jelenleg Rimaszombatban látható, Tompa Mihály verseihez készült illusztrációival ismerkedhettek meg az érdeklődők, míg a Kárpátalja Házban, Mesterek és tanítványok Kárpátaljáról címmel nyílt valóságos, azaz nem virtuális kiállítás.

A Felvidék Ház online közvetített eseményén a nézők nem csak Máger Ágnes festőművész munkásságával ismerkedhettek meg, de sokat megtudhattak őrvidéki és muravidéki családi kötődéseiről is, valamint arról az általa életre hívott művésztelepről is, ahol felvidéki és erdélyi gyerekeket is rendszeresen foglalkozik.

Az online közvetített eseményen, a Putnoki Televízió jóvoltából nem csak „bejárhattuk” a kiállítást, a tárlaton maga a festőművész kalauzolta végig a „látogatókat”.

S ha már Gömörország fővárosában jártunk, az ott található gyönyörű Tompa Mihály-szobor viszontagságos sorsáról Kőfalusi György, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület tagja mesélt nekünk. A Rimaszombatban álló Tompa-szobrot, a 200 éves jubileum alkalmából 2017-ben helyezték vissza méltó helyére, ám ezt nem volt könnyű elérni.

Az online eseményen közreműködött Kocsisné Heiler Éva előadóművész, akinek előadásában Tompa-verseket hallhattunk.

Az online tárlatvezetésről készült filmünket ITT tekinthetik meg.

A kortárs kárpátaljai képzőművészek alkotásai között Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület és a sóstói Mária Alkotóház elnöke tartott tárlatvezetést.

“A kárpátaljai festőművészet egyedi, és páratlan része a magyar kultúrának, nemzeti örökségünknek, amelynek fenntartásáért, megőrzéséért folyamatosan tenni is kell. Az öröklött hagyomány folyamatos frissítésével, állandó erősítésével is. (…) Ezt a célt szolgálja hosszú távon az a Mária Alkotóház, ahonnan tulajdonképpen érkeztek ezek az alkotások” – mondta a megnyitón Őry László, aki kiemelte: ez a kiállítás azért is fontos, mert teret enged a fiatal tehetségeknek is.

A most bemutatkozó mesterek: Kopriva Attila, Villásek Tibor, Iváncsó András, Erfán Ferenc, Yuriy Selevickiy, Ihor Lutsenko, Sergej Biba, Angyalossy Martin, Klísza János és Sándor Alexander, míg tanítványaik: Kalitics Erika, Jána Mehej, Nelja Kemenyes, Bolehán Kamilla, Dovgánics Okszána, Lakatosh Sergej, Kerecsánin Petro, Pecko Valera, Durdinec Yuriy és Iszánszkij Andrij.

A tárlat online megnyitójáról készült filmünket ITT nézhetik meg.

A kiállítás személyesen is megtekinthető a Kárpátalja Házban, hétköznap 09:00 és 17:00 óra között.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!