Egy éve, 2021 januárjában indult útjára az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű fotótanfolyam. A szervezők és végzősök azóta úgy döntöttek, megalapítják a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületét, mely a 2022-es esztendőt nagyszabású tárlattal indította.

A nagyváradi vár Fejedelmi Palotájában található Vilidár István Galéria látja vendégül a 2022-es év első kiállítását, melynek megnyitójára január 6-án került sor. Az Ősz a Kárpát-medencében címü nemzetközi tárlat része annak az Évszakok a Kárpát-medencében elnevezésű Projektnek, melyet az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervez ebben az évben a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületével.

Az 50 fekete-fehér és színes fotókból álló tárlat kiállítói között Cseke Sándor (Erdély), Erdélyi Olivia (Délvidék), Gombár Mária (Magyarország), Hátszegi Csaba (Erdély), Kasza Árpád (Délvidék), Jusztin László (Délvidék), Kertész Hajnal (Erdély), Kovács Orsolya (Erdély), László Tünde (Erdély) és Ponesz Karin (Felvidék) alkotásai szerepelnek.

A kiállításmegnyitó közönségét Tóth istván AFIAP, ESFIAP fotóművész az EFAE és a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubjának elnöke köszöntötte, aki bemutatta a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesülete megalakulásának történetét, és a kiállítás létrejöttéről is beszámolt. A kiállított képeket Szűcs László közíró értékelte. A megnyitó keretén belül kiosztották a Szathmári Pap Károly díjakat is. Bronzéremmel jutalmazták Jusztin László délvidéki végzős alkotásait, ezüstérmet kapott az ugyancsak délvidéki Erdélyi Olívia. Az aranyérem Erdélybe került: Kertész Hajnalka alkotásait díjazta a nemzetközi zsűri. A megnyitót Thurzó Sándor József brácsaművész zenei játéka tette hangulatossá. A kiállítás megnyitóját élőben is lehetett követni az Egyesület  facebook oldalán, illetve utólagosan ITT lehet megtekinteni.

Az nemzetközi zsűri által kiállításra elfogadott alkotásokat az érdeklődők az Egyesület honlapján is megnézhetik.

A Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületéről

A nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, összesen 100 hallgatót befogadó, egyedülálló Kárpát-medencei magyar nyelvű tanfolyamokon felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, őrvidéki, délvidéki és anyaországi hallgatók együtt, egymással is ismerkedve, beszélgetve sajátíthatták el a fényképezés alapjait Tóth István FIAP fotóművész vezetésével.

A hallgatók a tanfolyam elvégzését igazoló hivatalos – az angol nyelv mellett magyar, román, szerb, szlovák, német és ukrán nyelven kiállított – oklevelet kaptak.

Az összesen öt kurzus végzős csoportjainak munkáiból közös vizsgakiállításokat szerveztük, a tagok közül néhányan már nemzetközi megmérettetésen is sikert arattak, és akadt olyan is, aki azóta egyéni tárlattal is büszkélkedhet. A sikerek is arra sarkallták a szervezőket és a tanfolyam hallgatóit, hogy közösen megalakítsák a Kárpát-medencei Magyar Fotográfusok Egyesületét.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!