A Magyar Házak hálózatába tartozó Délvidék Ház, Felvidék Ház, Kárpátalja Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház a 2022-es esztendőben közel 100 programot valósított meg, melyek összességükben tízezer embert mozgattak meg az anyaországi és a külhoni magyarok körében. Számos emlékezetpolitikai- és ismeretterjesztő előadás, könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, pódiumműsor, közönségtalálkozó, honismereti tábor és alkotó közösségeket összefogó szakkör szerepelt programjaink között. Ugyanakkor a Magyar Házak jelen voltak városaik, valamint partnerintézményeik nagyrendezvényein is. Képes összeállításunk az elmúlt egy évünket idézi fel. 

Vendégeink között olyan neves személyiségeket köszönthettünk, mint Demeter Szilárd író, publicista, a Petőfi irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos; Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő; Szabó K. István rendező; Popély Gyula professzor, Csáky Pál politikus és író; Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, Szilágyi Zsolt politikus, a prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja elnökségi tagja; vagy Orosz Örs jogvédő aktivista, értékmentő. Olyan neves szerzők mutatták be könyveiket, mint B.Kovács István, Várady Tibor, Dunajszky Géza, Kőrössi P. József, Magyari Sára stb.

Idén ott voltunk a Debreceni- és a Miskolci Ünnepi Könyvhéten; a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján; a nagyváradi Szent László Napokon; a 24. Mécs László Szabadegyetemen Jászón; a kisgyőri Őszi Népművészeti Sokadalmon, a XVI. Ars Sacra Fesztiválon. Az említett helyszíneken valamennyi ház külön standon mutatta be régiója külhoni magyar kulturális értékeit.

Számos fotó- és képzőművészeti kiállítást szerveztünk, és bekapcsolódtunk a Petőfi 200 programoksorozaba is. Szakköreinknek köszönhetően külhoni és anyaországi fotósok, irodalmárok, kézművesek, fafaragók találkozhattak egymással.

Jelen voltunk városaink életében, több alkalommal programokkal is bekapcsolódtunk azok ünnepi rendezvényeibe: a Nemzeti Összetartozás Napján, március 15-én, október 6-án, a Magyar Kultúra Napján, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján. De lerótta tiszteletét küldöttségünk a Doni hősök emléke előtt, és a Piave környéki katonai emlékhelyeken is.

Honismereti kirándulásaink közös, gazdag történelmi és kulturális emlékhelyeink felfedezésére adott lehetőséget, az egymással találkozó külhoni és hazai családok, fiatalok ismerthették meg egymás életét, lehetőséget teremtve arra, hogy barátságok szövődjenek.

« A 24 »

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!