A debreceni Partium Ház, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület partnereként először vett részt, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) égisze alatt szervezett Bihari Fotóriporterek Kupája elnevezésű fotópályázat szervezésében és lebonyolításában.

Az ”Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) nagyváradi galériája zsúfolásig megtelt február 8-án, szombaton délelőtt 11 órakor, a Bihari Fotoriporterek Kupája elnevezésű fotópályázat díjkiosztó ünnepségén, amely egyben a legjobb pályamunkákból szervezett kiállítást is megnyitotta.

Az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) égisze alatt megrendezett V-ik nemzetközi pályázaton a két testvérmegye hivatásos és amatőr fotóriporterei az elmúlt évben, a két testvérmegyében készült tíz képből álló kollekcióval vehettek részt. A zsűri Camelia Bușu (RO), Csíki János (RO), Halics Szófia (HU), Illés Imre (RO), Ciprian Iovan (RO), Kocsis Csaba (HU), Kovács Péter (HU), Szegedi Éva (RO), Szilágyi Loránd (RO), Ovi D. Pop (RO), Radui Elemér (RO), Remus Toderici (RO) és Varga Erzsébet Mandy (RO) pályamunkáiból választotta ki a díjazott alkotásokat és a kiállítás 103 fotóból álló anyagát.

Tóth István AFIAP, az AIEFA elnöke és a nemzetközi Fesztivál igazgatója köszöntöttője után a Romániai Hivatásos Újságírók Bihari Egyesületének elnöke, Șerban Carțis zsűritag, dr. Ramona Novicov műkritikus, illetve Stanik István médiaszakértő, zsűritag, a Partium Ház képviselője értékelte a nemzetközi kiállítás fontosságát, illetve a kiállított alkotások technikai és művészi színvonalát. Stanik István a rövidesen megnyíló Debreceni Partium Ház magyar-magyar és magyar-román kapcsolatok fejlesztésében vállalt missziójának ismertetésére is kitért.

A Bihari Fotóriporterek Kupáját Tóth István Remus Toderici (Crișana) és Halics Szófia (Berettyóújfalu – Bihari Hírlap) fotóriporterének adta át. Az UZPBH kupát az egyesület elnöke Szilágyi Loránd, a Bihoreanul lap fotóriportere kapta. A debreceni Partium Kupát, Stanik István, Ovi D. Pop UZPBH fotóriporternek, illetve a ”Debrecen Nagyváradi Értesítő” (DENAGY) hírportál különdíját Csíki János nagyváradi amatőr fotóriporternek (RO) adta át. nek (RO) adta át. A hírportál a két testvérváros, Debrecen és Nagyvárad kapcsolatát különleges művészi látásmóddal ábrázoló, illetve a nagyváradi Szent István kultuszt képbe-fogalmazó alkotását díjazta.

A rendezvény ünnepi hangulatát emelte a nagyváradi Művészeti Líceum Dominant vonós együttesének előadása valamint Alesia Nicolae és Porsztner Abigél által énekelt román és magyar népdalok.

Az Euro Foto Art Nemzetközi Fotóművészeti Egyesület 579. tárlata, március 6-ig, munkanapokon 8 és 17 óra között tekinthető meg a Nagyvásártéri (Piata 1 Decembrie) Galériában. A belépés ingyenes. A kiállítás anyaga Debrecenben, Berettyóújfaluban is megtekinthető lesz.

A díjkiosztó ünnepsége és a legjobb pályamunkákból szervezett kiállítás megnyitója, egyben a VIII. Szathmári Pap Károly, Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál zárórendezvénye volt.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!