„Ez a tanfolyam lehetőséget adott nekünk, a Kárpát-medence különböző szegleteiben élő magyaroknak arra is, hogy az éteren keresztül találkozhassunk, és összeölelkezhessünk” – mondta az Erdélyben élő Zorkóczy Zenóbia az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű fotótanfolyam első végzős csoportjának munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján, Nagyváradon.

Az egyedülálló tanfolyamokon felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, őrvidéki, délvidéki és anyaországi hallgatók együtt, egymással is ismerkedve, beszélgetve sajátíthatják el a fényképezés alapjait Tóth István FIAP fotóművész, a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Egyesület elnöke vezetésével.

2021. február 13-án, szombaton, az első végzős hallgatók képeiből nyílt vizsgakiállítás megnyitóján, melyen a technika segítségével – Délvidék, Felvidék, Partium és Erdély, Kárpátalja, valamint Magyarország területéről – több mint 10 végzős hallgató is részt vett, elsőként Tóth István mondott köszöntőt.

A nemzetközileg is elismert fotóművész elmondta, bár 45 éves pályafutása alatt több mint 400 fotótanfolyamot szervezett, a mostani, szervezés szempontjából egyedülálló kurzus-sorozatnak nagy jelentősége van a pályafutásában. Arról is beszámolt, hogy a tanfolyamot elvégzettek közül többen jelezték, a fotózással a továbbiakban az egyesület tagjaiként szeretnének tovább foglalkozni. Tóth István, a 17 hallgató nevének felolvasása után gratulált a végzősöknek, akik a tanfolyam elvégzését igazoló, hivatalos okiratot kaptak.

Az eseményen a várpalotai Kárpát-medence Intézet és a debreceni Partium Ház képviseletében köszöntőt mondott Némethy Norbert, nemzetpolitikai munkatárs is, aki elmondta: amikor megszületett a tanfolyam elindításának ötlete, nem gondoltak arra, hogy a húsz meghirdetett helyre néhány nap leforgása alatt százan jelentkeznek. A Kárpát-medence Intézet a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, hogy valamennyi jelentkező számára biztosítja a tanfolyam ingyenes elvégzésének lehetőségét, az Euro Foto Art Egyesület pedig vállalta a tanfolyamok megtartását. Némethy Norbert azt is elárulta, hogy a következő négy tanfolyam befejezése után valamennyi hallgató képeiből nagyszabású kiállítást szerveznek Szegeden, a Magyar Házak Hálózatának központjában, ugyanakkor a Kárpát-medence Intézet a fotókat egy albumban is szeretné megjelentetni.

Az eseményen megszólaltak maguk a hallgatók is: Nyári Erika tanár Szabadkáról, Zorkóczy Zenóbia színművész Marosvásárhelyről, Dobán Dorina református lelkész Péterfalváról, Erdélyi Olivia technikus Királyhalomról, Matus Dóra egyetemi hallgató Párkányból és Brógyányi Mihály idegenvezető Pozsonyból valamennyien arról beszéltek, hogy a tanfolyam ideje alatt sikerült elsajátítaniuk a legfontosabb technikai ismereteket, a tudatos fotózás nélkülözhetetlen alapjait, és valamennyien elmondhatják magukról, hogy immár más (fotós) szemmel nézik a világot. Beszéltek arról is, hogy a tanfolyam a járvány miatti bezártságban, amikor többen a megélhetésüket is elvesztették, a tanulás, az új ismeretek szerzésének és az elszigeteltségből való kilépésnek a lehetőségével ajándékozta meg őket. Ugyanakkor szinte valamennyien kiemelték: legalább ilyen fontosnak tartják azt, hogy a Kárpát-medence különböző szegleteiben élő magyar testvéreikkel találkozhattak, ismerkedhettek.

A könnyektől sem mentes tárlatmegnyitón Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában meghallgathattuk Lavotta János Felvidéki 13-as dallam, valamint Bartók Béla Tót legények tánca című zeneművét. A helyi művészeti líceum kilencedikes diákja, Bódi Gréta Nóra (felkészítő tanár Leopold Otilia) pedig magyar népdalokat adott elő.

Az én településem nevet viselő vizsgakiállítás 51 fényképből áll, alkotóik: Balázsi Boróka (Erdély), Brogyányi Mihály (Felvidék), Dobán Dorina (Kárpátalja), Erdélyi Olivia (Délvidék), Gombár Mária (Magyarország), Göblös Csernai Edit (Délvidék), Hajdu Alex (Magyarország), Hős Norbert (Délvidék), Kertész Zoltán (Erdély), Matus Dóra (Felvidék), Nyári Erika (Délvidék), Perduk Beáta (Magyarország), Szabó Ildikó (Felvidék), Száv Zsuzsa (Erdély), Szekunda László (Kárpátalja),Török Adél (Magyarország), Zorkóczy Zenóbia (Erdély).

A tanfolyamról, illetve a  kiállításmegnyitóról a helyi média is beszámolt. A Bihari Napló mellett a román nyelvű Jurnal Bihorean írott és online változata és a Crișana terjedelmes cikkben tudósított az eseményről. A Crișana napilap Egy megható fotókiállítás címmel számolt be az eseményről, kiemelve, hogy „a nemzetközi fotótanfolyam abszolút premiernek számít a Kárpát-medencében”. Külön öröm számunkra, hogy mindkét román nyelvű napilap, a kiállításmegnyitón online résztvevő hallgatók felsorolásakor, magyar nyelven is közölte azok lakhelyét. Így Péterfalva, Királyhalom, Párkány és Pozsony is megjelent a cikkekben. A Bihoreanul hírportál pedig heti programajánlójában hívta fel a figyelmet a kiállításra. A Kárpát-medencei online fotótanfolyamról az MTVA is beszámolt. Az M5 híradójában elhangzott: „A magyar Házak támogatásával elindított ingyenes képzésre közel százan jelentkeztek. Az online fotótanfolyamot a Kárpát-medencében élő magyarok számára hirdették meg, megerősítve ezzel a találkozás és a kapcsolattartás lehetőségét.”

A tanfolyamon készült, és kiállított alkotásokat az Euro Foto Art Egyesület honlapján is megcsodálhatják.

A kiállításmegnyitóról készült videofelvételt itt nézhetik vissza, további képeket pedig Fotótárunkban találhatnak:

Szöveg: Bércesi Tünde Fotó: Csíki János

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!