Még véget sem ért a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, összesen 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű online fotótanfolyam, az első csoportok végzősei közül hárman máris nemzetközi sikert arattak. Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által meghirdetett Világkupa versenyén, Erdélyi Olívia délvidéki, Ponesz Karin felvidéki és Jusztin László délvidéki hallgatónk egy-egy fotója bekerült a legjobb alkotások közé. A világverseny nemzetközi bírálóbizottsága nem kevesebb, mint 310, a világ minden tájáról érkezett fotó közül válogatta ki a legjobbakat.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt immár negyedik alkalommal megrendezett világversenyen 31 európai, ázsiai és közel-keleti fotóklub vett részt. A benevezett klubok egyenként tíz alkotásból álló kollekciókkal jelentkezhettek a versenyre, egy alkotó csak egyetlen fotóklub képviseletében, és csak két alkotással mérethette meg magát.

A Georg Holzmann Hon EFIAP (Karlsruhe, Németország), Paul Bock (Riverside, Kalifornia), és dr. Ramona Novicov művészettörténész (Nagyvárad), alkotta bírálóbizottság összesen 310 képet értékelt.

A rangos európai, indiai, japán, kínai, szaúd-arábiai, iráni fotóklub mellett a fotótanfolyamunk végzőseiből frissen életre hívott Kárpát-medence Fotóklub is megmérettette magát a világversenyen. Az általa benevezett 10 fotó közül a zsűri hármat beválogatott a legjobb alkotásokból álló döntőbe. Így a délvidéki Erdélyi Olívia, a felvidéki Ponesz Karin és a szintén délvidéki Jusztin László a világ több rangos fotóklubjának művészeit maga mögött hagyva nyerte el a jogot, hogy képe ott legyen a Világkupa döntős alkotásait bemutató kiállításon.

Az EFA Világkupát az Asia Photographers Union nyerte, a FIAP érmét a Biatorbágyi Fotóklub vihette haza, Szathmári Pap Károly aranyéremben részesült a China Photo Network Online, ezüstérmet szerzett az Iran Photographic Arts Federation, bronzérmes a Bengal Photography Institute (Kalkutta). Szathmári Pap Károly emlékéremmel gazdagodott a W.P.G. Jeddah (Szaúd-Arábia) és a Penza Fotóklub (Penza, Oroszország).

A legjobb alkotásokat bemutató kiállítás az Euro Foto Art Galéria – nagyváradi FIAP Kiállítóközpontban, április 8-tól május 7-ig várja a látogatókat. A kiállítás anyaga a www.eurofotoart.com honlapon azonban máris megtekinthető.

A Kárpát-medencei fotótanfolyam végzőseivel és alkotásaikkal részletesebben is megismerkedhetnek a Partium Ház-, a Kárpátalja Ház-, a Felvidék Ház-, a Délvidék Ház- és az Őrvidék Ház Baráti Társaság Facebook csoportjaiban.

Jusztin László Délvidék

Ponesz Karin Felvidék

Erdélyi Olivia Délvidék

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!