Hatalmas érdeklődés követte a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, összesen 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű fotótanfolyam második végzős csoportjának online megtartott kiállításmegnyitóját. Az egyedülálló tanfolyamokon felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, őrvidéki, délvidéki és anyaországi hallgatók együtt, egymással is ismerkedve, beszélgetve sajátíthatják el a fényképezés alapjait Tóth István FIAP fotóművész vezetésével.

A nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Magyar Házak támogatásával, kéthetes, intenzív, magyar nyelvű fotótechnikai– és fotóművészeti tanfolyamot hirdetett a Kárpát-medencében élő, a fotográfia, a fényképezés iránt érdeklődő személyek számára. A tanfolyam ára 25.000 Forint, de a debreceni, miskolci, szegedi, kisvárdai, szombathelyi, valamint partiumi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és őrvidéki jelentkezők tandíját a Partium Házat, Felvidék Házat, Délvidék Házat, Kárpátalja Házat és Őrvidék Házat működtető Magyar Házak Nonprofit Kft. magára vállalta.

A húsz meghirdetett helyre néhány nap leforgása alatt százan jelentkeznek. A Kárpát-medence Intézet a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, hogy valamennyi jelentkező számára biztosítja a tanfolyam ingyenes elvégzésének lehetőségét, az Euro Foto Art Egyesület pedig vállalta a tanfolyamok megtartását.

A kurzusokat Tóth István AFIAP, nagyváradi fotóművész, az EFANE elnöke tartja, aki több mint négy évtizede vezet fotótanfolyamokat. A résztvevők előadást hallhatnak a fotográfia történetéről, az analóg- és digitális fényképezőgépekről, fotótechnikákról, ugyanakkor a mobiltelefonokkal készített képek technikai ismereteit is elsajátíthatják.

Március 13-án, szombaton a második, 19 fős végzős csoport képeiből nyílt vizsgakiállítás megnyitóján, a technika segítségével – Délvidék, Felvidék, Partium és Erdély, Kárpátalja, valamint Magyarország területéről – 12 végzős hallgató is részt vett.

Az élőben közvetített eseményen, melyet 1100 néző követett, elsőként Tóth István tanfolyamvezető, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte a tanfolyamot sikeresen elvégző hallgatókat és a világ minden tájáról bekapcsolódott érdeklődőket, majd a várpalotai Kárpát-medence Intézet és a debreceni Partium Ház képviseletében Némethy Norbert, nemzetpolitikai munkatárs mondott köszöntőt.

Az én településem nevet viselő online vizsgakiállítás 70 fényképből áll, alkotóik: Andorkó Attila (Erdély), Bardocz Éva (Erdély), Dobán Vivien (Kárpátalja), Farkas Endre (Erdély), Fábián Gergely (Felvidék), Ferenczi Éva (Felvidék),Kóródi Patricia (Magyarország), Gál Mária (Magyarország), Guzsvány Réka (Délvidék),  Hátszegi Csaba (Erdély), Kéri György-Ottó (Erdly), Kertész Hajnalka (Erdély), Kovács Andrea (Partium), Kovács Orsolya (Partium), Jacina Mária (Kárpátaja), Jusztin László (Délvidék), Serege Zsuzsanna (Magyarország), Szalai Attila (Délvidék), Ürge Mátyás (Felvidék).

A végzős hallgatók a tanfolyam elvégzését igazoló hivatalos, – az angol nyelv mellett magyar, román, szerb, szlovák, német és ukrán nyelven kiállított – oklevelet postán kapják majd meg.

A kiállítás anyaga az Euro Foto Art Egyesület honlapján tekinthető meg.

A következő tanfolyamok befejezése után, júniusban valamennyi hallgató képeiből nagyszabású kiállítást szerveznek Szegeden, a Magyar Házak Hálózatának központjában, ugyanakkor a Kárpát-medence Intézet a fotókat egy albumban is szeretné megjelentetni.

A tanfolyam első végzős csoportjának tárlatáról alább olvashatnak bővebben:

Több, mint fotótanfolyam

Fotók: Csíki János

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!