Aktualitások

Küldjön üzenetet

Aktuális

Már lapozható tavaszi rendezvénynaptárunk

Már lapozható tavaszi rendezvénynaptárunk

Az internetes kiadvány a márciusi és áprilisi rendezvények időpontját, helyszínét és részletes ismertetését is tartalmazza. Ezen felül az érdeklődők hasznos információkat találhatnak a füzetben a Délvidék Ház, a Partium Ház, a Felvidék Ház, a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház tevékenységéről, elérhetőségéről és nyitvatartásáról is.

bővebben
Évet értékeltek a Magyar Házak munkatársai

Évet értékeltek a Magyar Házak munkatársai

A debreceni Partium Ház adott otthont a Magyar Házak hálózatában dolgozó szakemberek év eleji munkamegbeszélésének január 17-18-án. A házigazda Partium Ház mellett jelen voltak a szegedi székhelyű Délvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház, a miskolci Felvidék Ház és a soproni Őrvidék Ház munkatársai is. A találkozó legfontosabb témái között az elmúlt esztendő értékelése mellett a Házak idei rendezvényei is szerepeltek. 

bővebben
Miért érdemes a Magyar Házak baráti társaságaihoz csatlakozni?

Miért érdemes a Magyar Házak baráti társaságaihoz csatlakozni?

A Magyar Házak Hálózatának tagjai 2020 májusában indították el a közösségi médiában azokat a csoportokat, melyeknek célja, hogy egy társaságba kovácsolja össze mindazokat az anyaországi és külhoni barátait, akik egyetértenek a Magyar Házak célkitűzéseivel, akik részesei kívánnak lenni programjainknak, projektjeinknek, vagy első kézből szeretnének értesülni azokról.

bővebben
Újraindultak honismereti utazásaink

Újraindultak honismereti utazásaink

Regionális házaink idén is izgalmas honismereti kirándulásokat szerveznek. A külhoni magyar történelmi- és kulturális emlékhelyekre és természeti látványosságokhoz szervezett utazások célja az elszakított országrészek-régiók találkozása, kapcsolatok kialakítása. Az utazások lehetőséget teremtenek arra, hogy a külhoni és az anyaországi magyarok megismerjék egymás életét. 

bővebben
Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja , Magyarország nemzeti ünnepe. Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy idén is méltó módon emlékeztünk meg az akkori eseményekről, a márciusi ifjakról. A Partium Házban, a várossal közös ünnepség keretében zenés ünnepi műsorral, és határokon átívelő kiállítással, Miskolcon, Kisvárdán pedig koszorúzással.

bővebben
Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

Adományt gyűjt a Kárpátalja Ház a kárpátaljai magyarok megsegítésére

A Magyar Házak Hálózatába tartozó, Kisvárdán működő Kárpátalja Ház a háború kitörése óta folyamatosan gyűjt és szállít adományokat a kárpátaljai magyaroknak. A Ház munkatársai számtalan adomány-szállítmányt juttattattak el a határmenti magyar közösségeknek, a menekültek számára pedig információs pontot működtetnek, szállás-, munkahelykeresésben segítik őket.

A jelenlegi helyzetben az áramkimaradások ellehetetlenítik az egészségügyi, oktatási és egyéb intézmények működését és az emberek életkörülményeit. A Kárpátalja Ház, fűtő és világító eszközökkel, aggregátorokkal és azok működéséhez szükséges üzemanyaggal segítené a drámai helyzet enyhítését – beszerzésükre pénzadományt gyűjt.

Az adományokat a kisvárdai Gyermekeink Örökségéért Egyesület, 11744034-20065214 számú bankszámlájára várják, „Kárpátaljáért” megjegyzéssel.

bővebben
Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

Sikeres, gazdag évet zárt a Magyar Házak hálózata

A Magyar Házak hálózatába tartozó Délvidék Ház, Felvidék Ház, Kárpátalja Ház, Őrvidék Ház és Partium Ház a 2022-es esztendőben közel 100 programot valósított meg, melyek összességükben tízezer embert mozgattak meg az anyaországi és a külhoni magyarok körében. Számos emlékezetpolitikai- és ismeretterjesztő előadás, könyvbemutató, képzőművészeti kiállítás, pódiumműsor, közönségtalálkozó, honismereti tábor és alkotó közösségeket összefogó szakkör szerepelt programjaink között. Ugyanakkor a Magyar Házak jelen voltak városaik, valamint partnerintézményeik nagyrendezvényein is. Képes összeállításunk az elmúlt egy évünket idézi fel. 

bővebben
Könyvkarácsony a Magyar Házakban

Könyvkarácsony a Magyar Házakban

A Magyar Házak saját kiadványait és a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató Kárpátia Könyvesháza különleges karácsonyi könyvválogatásokkal igyekszik idén is segíteni az ajándékvásárlást. Míg a Partium Ház a Debreceni Adventi Vásáron saját pavilonjában kínálja gyerekeknek és felnőtteknek szánt újdonságait, a Felvidék Ház, a Délvidék Ház , a Kárpátalja Ház és az Őrvidék Ház saját közösségi tereibe várja az érdeklődőket. 

bővebben
A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

A Magyar Házak szervezésében valósult meg Újhelyi Kinga, Anyaöl című előadásának erdélyi turnéja

Mivel az előadás az érmihályfalvi születésű  Dancs Rózsa, volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő, családanya drámai történetén keresztül a Ceasescu diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja, Újhelyi Kinga úgy érezte, az  ”Anyaöl” bemutatása egy erdélyi előadás-turné keretén belül nemzetpolitikai fontossággal bír, hiszen a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él az erdélyiek lelkében, gondolataiban és hihetetlen hatással van az emberek lélektanára, akárcsak az ország szociális és gazdasági állapotára.Úgy gondolta, a fialtoknak is ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra. Támogatást a Petőfi Kulturális Ügynökségtől kért és kapott, a Magyar Házak Hálózata pedig a szervezést vállalta fel, így megvalósulhatott a hét helyszínen, nyolc előadást magába foglaló erdélyi turné terve.

bővebben

Írjon nekünk

    Ossza meg ezt!